Elke dag maken chocolatier Dominique Persoone en stylist Jani Kazaltzis een nieuw recept klaar in het programma ‘Cook ensemble’. Deze keer op het menu: couscous à gogo & eend op spiesjes
vwh
Boodschappenlijst (voor 2 flinke eters)
spiesjes met eend & saus
1 eendenborst
1 el honing
1 sinaasappel
komijnpoeder
peper & zout
couscous
200 g parelcouscous (of klassieke coucous)
2 wortelen
1 courgette
½ rode paprika
1 (grote) ui
1 blokje kippenbouillon
een handje gedroogd fruit (rozijnen, dadels en abrikozen)
een handje (gepelde) amandelen
takjes verse munt
een scheutje olijfolie
extra
4 satéstokjes
Bereiding
couscous
maak de couscousgroenten schoon en snijd ze in blokjes: wortelen, courgette en paprika
snipper de ui grof en stoof glazig in een scheutje olijfolie
voeg eerst de harde groenten toe (wortel en paprika) en laat een paar minuten stoven
voeg aansluitend de zachtere courgetteblokjes toe en roer
stoof de gemengde groenten beetgaar
breng water aan de kook, verkruimel een blokje kippenbouillon (of groentebouillon) in de pot en kook de parelcouscous
kleur de amandelnoten in een droge pan, zonder ze te verbranden
snijd het gedroogd fruit in stukjes
giet de beetgare couscous af en meng door de gestoofde groenten samen met de droge vruchten en de amandelnoten
kruid naar smaak met peper en zout en serveer met snippers verse munt
TIP: je kan ook extra specerijen gebruiken, zoals wat komijnpoeder of een snuif ras-el-hanout
spiesjes met eend & saus
snijd de eendenborst in dikke plakken (min. 1 cm) en prik er één tot twee op elk spiesje (knip de spiesjes korter, zodat ze straks in de braadpan passen)
verhit een (droge) pan en leg er de spiesjes met eend in op de vetzijde van het vlees
kleur het vlees en draai de spiesjes na een paar minuten om
haal het gaar vlees uit de pan en maak de saus
roer wat honing door het gesmolten eendenvet en voeg een snuif komijnpoeder toe
voeg even later het sap van de sinaasappel toe, roer en kruid naar smaak met peper en zout
TIP: je kan ook partjes sinaasappel door de saus roeren
‘Cook ensemble’, elke weekdag om 18.45 uur op VIER.