©  Vier

RECEPT. Couscous à gogo & eend op spiesjes

Elke dag maken chocolatier Dominique Persoone en stylist Jani Kazaltzis een nieuw recept klaar in het programma ‘Cook ensemble’. Deze keer op het menu: couscous à gogo & eend op spiesjes

vwh

Boodschappenlijst (voor 2 flinke eters)

spiesjes met eend & saus

  • 1 eendenborst
  • 1 el honing
  • 1 sinaasappel
  • komijnpoeder
  • peper & zout

couscous

  • 200 g parelcouscous (of klassieke coucous)
  • 2 wortelen
  • 1 courgette
  • ½ rode paprika
  • 1 (grote) ui
  • 1 blokje kippenbouillon
  • een handje gedroogd fruit (rozijnen, dadels en abrikozen)
  • een handje (gepelde) amandelen
  • takjes verse munt
  • een scheutje olijfolie

extra

  • 4 satéstokjes

Bereiding

couscous

  • maak de couscousgroenten schoon en snijd ze in blokjes: wortelen, courgette en paprika
  • snipper de ui grof en stoof glazig in een scheutje olijfolie
  • voeg eerst de harde groenten toe (wortel en paprika) en laat een paar minuten stoven
  • voeg aansluitend de zachtere courgetteblokjes toe en roer
  • stoof de gemengde groenten beetgaar
  • breng water aan de kook, verkruimel een blokje kippenbouillon (of groentebouillon) in de pot en kook de parelcouscous
  • kleur de amandelnoten in een droge pan, zonder ze te verbranden
  • snijd het gedroogd fruit in stukjes
  • giet de beetgare couscous af en meng door de gestoofde groenten samen met de droge vruchten en de amandelnoten
  • kruid naar smaak met peper en zout en serveer met snippers verse munt

TIP: je kan ook extra specerijen gebruiken, zoals wat komijnpoeder of een snuif ras-el-hanout

spiesjes met eend & saus

  • snijd de eendenborst in dikke plakken (min. 1 cm) en prik er één tot twee op elk spiesje (knip de spiesjes korter, zodat ze straks in de braadpan passen)
  • verhit een (droge) pan en leg er de spiesjes met eend in op de vetzijde van het vlees
  • kleur het vlees en draai de spiesjes na een paar minuten om
  • haal het gaar vlees uit de pan en maak de saus
  • roer wat honing door het gesmolten eendenvet en voeg een snuif komijnpoeder toe
  • voeg even later het sap van de sinaasappel toe, roer en kruid naar smaak met peper en zout

TIP: je kan ook partjes sinaasappel door de saus roeren

‘Cook ensemble’, elke weekdag om 18.45 uur op VIER.

Meer over Vier

Niet te missen