Steven Van Gucht: “Effect heropening scholen op cijfers blijft uit” © Nationaal Crisiscentrum

Steven Van Gucht: “Effect heropening scholen op cijfers blijft uit”

Als de daling van het aantal besmettingen zich blijft voortzetten volgens de huidige trend, zouden we rond kerst nog ongeveer 500 nieuwe besmettingen per dag rapporteren. Het effect van de heropening van de scholen op de cijfers blijft uit, zo zei viroloog Steven Van Gucht.

Net als de voorbije dagen en weken evolueren de besmettingen, de ziekenhuiscijfers en de overlijdens in dalende lijn, zo opende viroloog Steven Van Gucht de persconferentie van het Crisiscentrum. De impact van de heropening van de scholen, op 16 november, is voorlopig niet zichtbaar in de cijfers.

LEES OOK. Dag van de waarheid voor Limburgse winkels: “Anders blijven velen voorgoed dicht”

De impact van de aangepaste teststrategie wordt wel zichtbaar met toename van aantal testen en hoogrisicocontacten, van vijf procent naar tien procent. "We verwachten dat het de komende dagen nog zal stijgen", aldus Van Gucht.

De afgelopen dagen werden dagelijks gemiddeld 2.765 nieuwe besmettingen vastgesteld. "Dat is een daling van 37 procent in vergelijking met de week voordien en een halvering van de cijfers om de elf dagen. Als deze tendens zich voortzet, komen we rond Kerst uit op ongeveer 500 nieuwe besmettingen per dag", aldus Van Gucht. "Die cijfers kunnen evenwel toch hoger uitvallen omdat er progressief meer hoogrisiciocontacten en reizigers worden getest."

"We moeten onderstrepen dat we in juni vijf keer minder besmettingen hadden. Toen stonden we echter aan begin van de zomer, wat de onderdrukking van het virus een stuk gemakkelijker maakte dan nu."

"De daling doet zich voor bij alle leeftijdsgroepen, maar is minder uitgesproken bij kinderen en tieners. We zien dat besmettingen sneller dalen in Wallonië, dan in Brussel en Vlaanderen. We verwachten dat de besmettingen langzaamaan naar gelijke hoogte zullen evolueren."

België blijft op kop

Ook de ziekenhuisopnames gaan ook verder in dalende lijn, alleen Vlaams-Brabant is ene uitzondering. "Gemiddeld werden er de voorbije week 257 nieuwe patiënten opgenomen, 31 procent minder opnames in vergelijking met de week ervoordien. De ziekenhuisopnames blijven dalen aan contant tempo, met een halvering elke dertien dagen."

Van Gucht waarschuwt. Vandaag liggen er nog steeds meer dan 4.000 mensen in het ziekenhuis, waarvan 1.034 patiënten op intensieve zorg. "Dat is nog steeds twee keer hoger dan begin mei, toen de eerste versoepelingen na de eerste lockdown werden uitgevoerd."

De overlijdens dalen met een lichte versnelling. Gemiddeld worden er 149 overlijdens per dag gerapporteerd, een daling van 21 procent met de week voordien. "Op basis van het aantal geregistreerde CBelgië ovid-overlijdens staat België nog steeds aan kop, samen met Tsjechië en Bulgarije. Maar in België de cijfers nog steeds corresponderen met de oversterfte, is dat niet in alle Europese landen het geval. In Italië, Zwitserland, Frankrijk, Spanje en Slovenië bijvoorbeeld ligt dat hoger. Dat doet vermoeden dat er nog veel verschillen bestaan over hoe overlijdens worden geregistreerd", aldus Van Gucht.

Woonzorgcentra

Ook uit de woonzorgcentra komt er goed nieuws, en gaat het aantal besmettingen opnieuw in dalende lijn. "Vooral in Wallonië is de afname meer uitgesproken, maar ze komen ook van een hoger niveau, terwijl er in Brussel een lichte stijging werd vastgesteld. De voorbije week werden in Vlaanderen 21 besmettingen per 1.000 inwoners vastgesteld, de week ervoor 23. In Wallonië waren dat 29 besmettingen in vergelijking met 45 de week voordien, en in Brussel 24, in vergelijking met 19."

Nationaal Crisiscentrum: De voorbije week werden in Vlaanderen 21 besmettingen per 1.000 inwoners vastgesteld, de week ervoor 23 © Nationaal Crisiscentrum

Het aantal woonzorgcentra met besmettingen neemt gelukkig ook geleidelijk af, maar de belasting blijft hoog, want deze daling blijft vooralsnog bescheiden, aldus Van Gucht.

LEES OOK. Erika Vlieghe: “Winkels openen? Onder strikte voorwaarden. Feesten? Neen”

Quarantaine na vaccinatie

Van Gucht acht het mogelijk dat ook mensen die gevaccineerd worden tegen het coronavirus, toch nog in quarantaine moeten. “We weten nog niet of het vaccin zal beschermen tegen besmetting”, klinkt het. Volgens Van Gucht zijn er op dit moment te weinig gegevens beschikbaar om met zekerheid uitspraken te doen over de gevolgen van het vaccin. “We weten van een aantal vaccins dat ze voor 60 tot 90 procent beschermen tegen het virus, maar misschien zijn gevaccineerden nog wel drager van het virus, maar ontwikkelen ze geen symptomen”, aldus Van Gucht. “Zolang daar geen duidelijkheid over is, moeten we ervan uitgaan dat mensen ook na vaccinatie nog in quarantaine geplaatst worden, zeker als er contact is geweest met mensen die een verhoogd risico hebben op complicaties.”

Van Gucht benadrukt wel dat het aantal quarantaines zal afnemen, naarmate het vaccin toegankelijker wordt. “Als er meer mensen gevaccineerd worden, moeten mensen minder in afzondering omdat het virus natuurlijk minder circuleert. Maar voorlopig beschikken we dus nog over onvoldoende gegevens.”

Meer over Coronavirus

Nieuwe Video's