© Anastacia Savels

© Anastacia Savels

AD Delhaize Saelmans gaat alleen nog composteerbare verpakkingen gebruiken

Hamont-Achel -

AD Delhaize Saelmans, de familiezaak van Niki Saelmans, schakelt over op 100% composteerbare verpakkingen. De zaak wil binnen 5 jaar volledig overstappen op zogenaamde skin verpakkingen, zodat alle plastic geschrapt kan worden.

Anastacia Savels

Als eerste winkel in de streek is Saelmans voor de verpakking van traiteurschotels, vlees, salades en charcuterie overgestapt op 100% composteerbare verpakkingen. Winkels kenden al de rietsuikerverpakkingen en kartonnen verpakkingen met plastic binnenlaag. Het nadeel hiervan was dat, door de plastic coating, de verpakkingen vaak nog bij het restafval terechtkwamen. AD Delhaize Saelmans vond echter een innovatieve oplossing. “Na lang zoeken kwamen we uit op een bedrijf dat kartonnen verpakkingen produceert met een composteerbare binnenlaag”, vertelt uitbater Niki Saelmans. “Tot voor kort wist ik, net zoals vele anderen, hier het bestaan nog niet van. De keuze om over te stappen naar composteerbare verpakkingen, was een beslissing van het hele team. Verpakking speelt een heel belangrijke rol in onze winkel en de beenhouwerij.”

AD Dehlaize Saelmans is een familiebedrijf dat al drie generaties meegaat. In 1956 startten Martin Saelmans en Jeanne Vos-Van Hout een kleine kruidenierszaak op de hoek van de Abdijstraat in Hamont. In 1965 kwam er een beenhouwerij bij. Vanaf de jaren ’70 was het de beurt aan de kinderen om de winkel en de beenhouwerij uit te baten. In 2017 werd de fakkel doorgegeven aan Niki, de kleinzoon van Martin.

Investeringen

Tot op de dag van vandaag wordt deze beenhouwerij uitgebaat onder de naam ‘Beenhouwerij Saelmans’. De aangrenzende buurtwinkel is intussen een AD Delhaize geworden. Niki die een beenhouwersopleiding heeft gevolgd, richt zich vooral op de beenhouwerij. Dat neemt niet weg dat ze innovatief te werk gaan in beide delen van de zaak. “In de toekomst zullen we proberen om voor alle verpakkingen milieubewustere alternatieven te zoeken. Hier zullen nieuwe machines en grote investeringen voor nodig zijn, maar dat hebben we ervoor over”, zo klinkt het.

https://www.saelmans.be/


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio