Elke dag maken chocolatier Dominique Persoone en stylist Jani Kazaltzis een nieuw recept klaar in het programma ‘Cook ensemble’. Deze keer op het menu: Loempia’s met kip of veggie.
vwh
NODIG
(voor 2 flinke eters)
1 kipfilet, 200 g vegetarisch gehakt of ‘kipstuckjes’
8 vellen ’spring roll pastry’ (vierkant)
150 g broccoli (verse roosjes kant-en-klaar)
100 g sojascheuten
½ rode paprika
1 stam prei (schoongemaakt)
1 ui (gepeld)
1 duim verse gember (geschild)
1 sinaasappel
sojasaus (of wat zout)
sesamolie
peper
scheutjes olijfolie
1 el maiszetmeel (maizena)
salade
1/4 witte kool
een hand verse basilicum
een scheut gembersiroop
een scheut olijfolie
een scheut azijn
peper & zout
dipsaus
100 g suiker
2 dl water
1 limoen
1 rode chilipeper
1 el maiszetmeel (maizena)
extra
een friteuse met olie (baktemperatuur: 180°C)
Bereiding
Loempia’s
snij de ui, prei, paprika en broccoli in hapklare stukjes
stoof de groenten in een pot met een scheutje olijfolie
doe er ook de sojascheuten bij
snipper de gember fijn of rasp en roer door de groenten
blus de beetgare groentemengeling met het sap van de sinaasappel
breng het mengsel op smaak met wat peper, sojasaus en een voorzichtig scheutje sesamolie
laat de groenten wat afkoelen
snij de kipfilet in blokjes en bak in een scheutje olijfolie, gekruid met peper en zout (of bak de vleesvervanger die je koos)
meng dit door de gestoofde groenten
meng wat maiszetmeel met een scheutje water en gebruik dit als lijm voor de loempiavellen
leg een vel loempiadeeg in ruitvorm op je werkblad
schep een portie groenten (met kip) in het midden
plooi de bovenste punt van het vel eroverheen en kleef vast met een beetje van de ‘lijm’
plooi de linkse en rechtse punten naar binnen, lijm, en rol het pakketje strak naar de onderste punt toe
frituur de loempia’s een paar minuten op 180°C
Dipsaus
meng twee delen water met één deel suiker en breng aan de kook
verwijder de zaadjes en snipper de chilipeper in piepkleine stukjes
laat de saus 15 minuten zacht inkoken
roer er het limoensap doorheen en bind de saus met een beetje maiszetmeel opgelost in water
Salade
snij het stuk witte kool in zeer dunne reepjes en doe ze in een mengkom
voeg wat olijfolie, azijn en gembersiroop toe en kruid met peper en zout
werk af met versnipperde blaadjes basilicum
‘Cook ensemble’, elke weekdag om 18.45 uur op VIER.