© Salim Seghers

COLUMN SALIM SEGHERS: Muziek, een opsteker tegen pesten

Peer -

Salim Seghers schrijft een column over het dagelijkse leven in Peer.

Salim Seghers

Het zijn geen gemakkelijke tijden voor onze kinderen. Door die kleine bubbels hebben de jongens en meisjes weinig beweegruimte om buiten te spelen met vriendjes en leeftijdsgenoten. De Sint mag zelfs niet op bezoek komen. Toch liggen er bij sommige kinderen ’s morgens snoepjes in hun schoen. Iets klopt er hier niet. Wordt er soms in het zwart gewerkt?

De winkels liggen vol met cadeautjes, maar de rekken blijven achter slot en grendel. Opa en oma moeten zo veel mogelijk contact vermijden met de kleinkinderen en liefst samen gaan wandelen in de bossen in plaats van op huisbezoek te gaan.

De scholen werken niet voor iedereen op volle kracht. De lessen thuis volgen via het scherm, lijkt mij voor sommige zwakkere leerlingen erg moeilijk. Hoe zo’n meester of juffrouw aan twintig kinderen van het eerste leerjaar duidelijk maakt dat je die letter zo moet schrijven of zo moet uitspreken, is niet simpel. En dan zwijg ik nog over de bewerkingen (min, plus, maal, gedeeld door) uit de rekenles. Pa en ma zullen hun kinderen zeker moeten bijstaan, als hun eigen werkschema dat toelaat. Dat er achterstand komt in het leerprogramma, is bijna niet te vermijden. Om maar te zwijgen over de psychische toestand van deze kids: eenzaamheid, verdriet, verveling, zich opgesloten voelen. Deze kinderen, jong en speels, geraken hun opgehoopte energie niet kwijt.

Ieder jaar is er een ‘Rode Neuzen Dag’. Dit jaar is dat op vrijdag 4 december. De bedoeling is om jongeren mentaal, fysiek en sociaal weerbaarder te maken. Muziek wordt weer de rode draad en is heel zeker een schitterende compagnon om die leegte op te vullen.

Eén op de vijf kinderen wordt gepest: op school, op de speelplaats of in hun vrije tijd. De schampere opmerkingen van vroeger zoals ‘rosse’, ‘sproetenkop’, ‘giraf’ of ‘dikke’ hebben plaats gemaakt voor uitsluiten bij het spel, roddels via Facebook, heimelijk duwen, spuwen en knijpen, kwetsende berichten via sms’jes. Leuk is wat anders! Het gevolg is niet te onderschatten: schaamte, minderwaardigheidsgevoel, slapeloosheid, tot bedplassen toe. Het kan een tijdje duren vooraleer de ouders, de leerkracht of de trainer op het sportveld dit heeft opgemerkt. Dat slechte schoolprestaties hierop volgen, is de logica zelve. Een aanspreekpunt vinden, is voor deze gepeste kinderen dan ook een absolute must. Liever vandaag dan morgen.

Muzikant Rudy uit Lommel stuurde mij twee melodieën door met verrassende teksten. Bij het beluisteren kreeg ik het koud. Wat mooi! Geen jukeboxnummers, eerder kleinkunst met een grote K. Doe hier iets mee, zei mijn hart. Het klopte meteen wat sneller. Liedjes over pesten met woorden die iedereen meteen begrijpt. “Hoe kom je in godsnaam aan die woorden en die muziek?” was mijn vraag aan Rudy. “Heel eenvoudig”, klonk zijn antwoord. “Ik heb het zelf meegemaakt, tot in het absurde toe.”

Wout (11), die in Helchteren woont, wou graag de tekst zingen van de gepeste jongen in het lied Vertrouw op jezelf. Voor het tweede liedje deed ik beroep op Kitana (16), een meisje dat zelf kan meespreken over pesten. Door haar hoge IQ is ze niet welkom bij een jaloers groepje in haar klas. De titel Later als ik groot ben is haar op het lijf geschreven. Muziek is altijd een goede vriend geweest bij verdriet en eenzaamheid. Binnenkort kan je deze liedjes horen op radio en tv. Ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden!


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio