© Carmen Adams

© Carmen Adams

© Carmen Adams

thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:

Vrouw en Maatschappij Hechtel-Eksel vraagt aandacht voor partnergeweld met Wittelintjesactie

Hechtel-Eksel -

Vrouw en Maatschappij, de vrouwenbeweging van CD&V, houdt elk jaar een Wittelintjesactie. Dit jaar staat de 20ste editie helemaal in het teken van partner- en familiaal geweld.

Carmen Adams

Het coronavirus maakt jammer genoeg ook op het vlak van partner- en familiaal geweld heel wat slachtoffers. Tijdens de lockdown in de lente ontvingen medewerkers van 1712, de hulplijn voor vragen over geweld en misbruik, maar liefst 70 procent meer oproepen. Een op de zeven vrouwen en een op de tien mannen is slachtoffer van partnergeweld. In drie van de vijf gevallen zijn ook kinderen het slachtoffer.

Over heel Vlaanderen doken er op vrijdag 20 november 150 ‘crime scenes’ met schoenen op om meer aandacht te vragen voor dit thema. “In 2018 waren er over heel België 150 gerapporteerde gevallen van zwaar partnergeweld, waarbij minstens twintig mensen het leven lieten. Ook in Hechtel-Eksel willen we met deze ‘crime scenes’ op een pakkende wijze visualiseren dat er heel wat slachtoffers van potentieel (dodelijk) partnergeweld zijn”, zegt Charmène Kox, voorzitter van Vrouw en Maatschappij Hechtel-Eksel.

  © Carmen Adams

De 'crime scenes’ in Hechtel-Eksel waren onder andere te vinden aan de Proxy Delhaizes in Hechtel en Eksel. Politiezone Kempenland, waartoe Hechtel-Eksel behoort, kreeg dit jaar al 188 oproepen over familiale onenigheden. “In 60 gevallen was er zelfs effectief sprake van intra-familiaal geweld”, zegt voorzitter Charmène, die de cijfers opvroeg bij de politiezone.Redenen genoeg voor Vrouw & Maatschappij Hechtel-Eksel om aan deze problematiek de nodige aandacht te schenken.

In het kader van deze actie kregen huisartsenpraktijken en politiediensten allemaal een wit lintje met de vraag of ze meer publiciteit kunnen geven aan de hulplijn 1712. Ook burgemeester Jan Dalemans werd gevraagd om vanuit de gemeente meer aandacht te geven aan deze hulplijn en de aanpak van partnergeweld prioritair te maken tijdens het jaarlijkse zonaal veiligheidsoverleg tussen burgemeester, politie en parket. “Voor Vrouw en Maatschappij is het belangrijk dat mensen weten dat hulp dichtbij is voor wie het nodig heeft”, besluit Charmène.

© Carmen Adams

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer