maandag 23 november 2020 - Limburg
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

DE KERN

“Limburgers dichten het ondernemen een hoge status toe en hebben er veel respect voor”

 

Vanaf vandaag kunt in deze krant een week lang kennismaken met een grootscheeps onderzoek dat de UHasselt op vraag van Het Belang van Limburg heeft uitgevoerd naar de stand van het ondernemerschap in onze provincie.

LEES OOK. Kwart Limburgers heeft intentie om eigen onderneming op te richten

Niet minder dan 1.681 niet-ondernemende en 586 ondernemende Limburgers namen deel aan het onderzoek. Zij werden op de rooster gelegd over hun angst om te falen en de rolmodellen die hen inspireerden. Er werd gepeild naar hun opleiding en skills om een onderneming te starten en uit te bouwen, naar hun neus voor zaken en hun passie om ondernemend bezig te zijn. Er werd onderzocht welke beleidsmaatregelen u kunnen ondersteunen in het ondernemen, maar ook welke regels en wettelijke belemmeringen het ondernemerschap in de weg staan. Daarnaast gingen professor Pieter Vandekerkhof en onderzoeker Maarten Colson ook na in hoeverre onze cultuur - zeg maar ons gedachtegoed, gewoonten en waarden - het ondernemerschap ondersteunt, dan wel tegenwerkt. En precies daar komt een paradox tevoorschijn. Limburgers dichten het ondernemen een hoge status toe en hebben er veel respect voor. Maar van de andere kant zijn we ervan overtuigd dat we zelf niet de nodige kennis in huis hebben om een zaak te beginnen, of eigenlijk geen neus voor zaken hebben. Hoe de vork precies in de steel zit, komt u de volgende dagen allemaal te weten, voorzien van de nodige commentaren en getuigenissen van ondernemers, opiniemakers en beleidsmensen.

Het mag gezegd, het gaat de goede kant uit met het ondernemerschap in Limburg. Vele Limburgers, jong én minder jong, vinden het een uitdaging om de koe bij de horens te vatten, en in hun eigen inkomen te voorzien. Zo begint het meestal. Limburg is ondertussen mooi geplaveid met een heleboel incubatoren en andere warme nesten waar starters elkaar inspireren en steunen. In het onderwijs zijn er al een aantal initiatieven waarbij ondernemen centraal staat. Daarnaast zijn er ook projecten waarbij door de wol geverfde ondernemers hun inspirerend verhaal voor de klas brengen. Ook de overheid is intussen overtuigd van het maatschappelijk belang van degelijk ondernemerschap.

Maar het kan altijd beter. Wij beseffen nog altijd onvoldoende dat ondernemerschap verreweg de belangrijkste bron is van welvaart én welzijn voor iedereen.

Besef ook dat het ondernemen van tegenwoordig veeleer een teamsport is, waarbij verschillende mensen samen dezelfde ondernemersdroom najagen. En dat is zoveel plezanter dan het ondernemen van vroeger, toen de ondernemer er veelal alleen voorstond. Het is nu aan ons, de ondernemende Limburgers.

LEES OOK. De rijkste Limburgers: “Eigenlijk hebben ze nog veel meer geld”

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws