RECEPT. Kip en rib zoetzuur

Elke dag maken chocolatier Dominique Persoone en stylist Jani Kazaltzis een nieuw recept klaar in het programma ‘Cook ensemble’. Deze keer op het menu kip en rib in de zoetzure saus.

vwh

Nodig

  • 6 kippenboutjes (drumsticks)
  • 300 g voorgebakken varkensribben (een latje ribben)
  • 15 cl ketchup
  • 10 cl barbecuesaus
  • 1 el abrikozenconfituur
  • 1 mandarijn
  • een ui
  • wat boter en/of olie
  • peper en zout
  • groente
  • ½ (grote) paksoi
  • wat boter en/of olie
  • peper
  • een scheut sojasaus (of wat zout)

noedels

  • 250 g mie (Aziatische noedels)
  • 100 g sojascheuten
  • 100 g geraspte wortelen
  • takjes koriander
  • wat boter en/of olie
  • een ui
  • zout

Bereiding

voor de kip & rib & saus

  • verwarm je oven tot 170°C
  • bak de kippenboutjes goudbruin in een hete pan met een scheut olie (en/of wat boter)
  • snijd het latje varkensribben in enkelvoudige ribs die je later makkelijk met de vingers kan oppeuzelen
  • leg de kippenboutjes en de ribs in een ovenschaal en laat het vlees zacht verdergaren in de voorverwarmde oven
  • pel een dikke ui en snijd in grove snippers
  • stoof de uisnippers glazig in een pot met een scheut olie
  • voeg royaal veel ketchup en barbecuesaus toe en schep er wat abrikozenconfituur bij
  • meng alles, proef en kruid de ‘culinaire saus’  naar smaak met peper en zout
  • laat de saus pruttelen op een zacht vuur en voeg indien nodig een scheutje water toe

voor de paksoi

  • snijd de open kool van wit tot groen in repen van zo’n anderhalve centimeter breed
  • houd de stukken bleke steel en de stukken groen blad apart
  • verhit een scheut olie in een bakpan (of een wok) en gooi er eerst de stukken bleke paksoi-stelen in
  • laat ze kort stoven en voeg 2 minuten later de groene stukken paksoi toe (blad)
  • stoof de koolsnippers beetgaar en kruid met wat peper en een scheut sojasaus (of een snuif zout)
  • noedels (mie) & groenten
  • gaar de Aziatische pasta in (naar smaak gezouten) kokend water (check kooktijd op de verpakking)
  • stoof tussendoor snippers ui, de geraspte wortelen en de sojascheuten in een hete pan met een scheutje olie (en evt. een klontje boter)
  • giet de gare mie door een grote zeef of een vergiet, roer er een scheutje olie door en hou de Aziatische pasta warm in een pot
  • snipper wat verse koriander en roer het kruid samen met de gestoofde ui, wortelreepjes en sojascheuten door de pasta

afwerken & dresseren

  • knijp het sap uit de mandarijn en roer het door de zoete saus
  • gooi de gare kippenboutjes en de varkensribben in de saus en meng
  • serveer op ieders bord een portie kip & rib in zoetzure saus met gestoofde paksoi en mie met wortel en sojascheutjes

‘Cook ensemble’, elke weekdag om 18 u 45 op VIER.

Meer over Vier

Niet te missen