©  BELGA

Nieuw bommetje in Belgisch voetbal? Virton krijgt gelijk in procedureslag, maar spelen ze volgend seizoen in 1B?

Excelsior Virton heeft zijn slag thuisgehaald. De Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) heeft de voetbalclub gelijk gegeven in diens strijd voor het behalen van een proflicentie, die het tot nu toe niet kreeg van de licentiecommissie. Bij de Pro League willen ze nog niet gezegd hebben dat Virton volgend seizoen in 1B zal uitkomen en rekenen ze erop dat de voetbalbond in beroep zal gaan tegen de beslissing.

Vincent Van GenechtenBron: RTBF

De hele zaak draait rond startrecht voor Virton in 1B, of niet. Alle instanties waren voordien van oordeel dat Virton geen recht had op een proflicentie en daarom teruggezet moest worden naar de tweede amateurklasse, wat ook zo gebeurde.

In september vernietigde het Hof van Beroep van Brussel echter de beslissing van het college van de Belgische Mededingingsautoriteit om geen voorlopige maatregelen te nemen tegen de licentieweigering voor de Luxemburgers. Daardoor moest de zaak opnieuw voor de Mededingingsautoriteit komen, terwijl de competitie reeds weken geleden gestart is.

En nu is de BMA van mening dat de mededingingsregels effectief geschonden werden in het licentiedossier van Virton. De club moet volgend seizoen dan ook opgenomen worden in 1B. Zo niet dreigt er een schadevergoeding voor de KBVB en de Pro League. Daarnaast eist Virton ook 15 miljoen euro omdat spelers de club hebben verlaten wegens het weigeren van een proflicentie.

Maar of het ook daadwerkelijk zo ver zal komen, is nog helemaal niet zeker. “De licentiecommissie valt onder de voetbalbond, waardoor het niet aan ons is om in beroep te gaan. Maar de KBVB zal hiertegen wel beroep aantekenen”, reageert woordvoerder van de Pro League Stijn Van Bever. Dat Virton sowieso in 1B zal moeten uitkomen indien de voetbalbond nog eens bot vangt, wilde hij niet gezegd hebben. “Laat ons eerst maar eens het verdere verloop van de procedure afwachten.”