© Nico Francois

Mobiel vaccinatiemoment in Huis van het Kind een succes

Tongeren -

Op 28 oktober vond in het Huis van het Kind Tongeren een mobiel vaccinatiemoment plaats. De opkomst was een succes. 84 personen werden gevaccineerd.

Nico Francois

Sedert 2017 werden er reeds 601 vaccinaties uitgevoerd bij 364 personen. Het volgende vaccinatiemoment staat op de agenda in juni 2021. Jos Schouterden, schepen van sociale zaken: “Sinds 2017 organiseert het Sociaal huis De Semper samen met het Mobiel Vaccinatieteam jaarlijks een mobiel vaccinatiemoment. Op deze manier proberen we ook de moeilijk bereikbare mensen te bereiken. Meestal gaat het dan over mensen die door de mazen van het net vallen zoals dak- of thuislozen, kansarmen, mensen zonder papieren, asielaanvragers,…. Het vaccineren is gratis en alle gegevens worden bijgehouden in Vaccinnet. Zo kan elke arts makkelijk de vaccinatiegegevens van zijn of haar patiënt raadplegen. Ondanks de hoge vaccinatiegraad telt Vlaanderen nog steeds inwoners die niet of onvoldoende gevaccineerd zijn. Nochtans is vaccinatie de meest efficiënte manier om jezelf en je omgeving te beschermen tegen infectieziekten die ernstige gevolgen kunnen hebben. Het vaccinatiemoment op zich was immers de kans om iedereen nogmaals te sensibiliseren betreffende de geldende coronamaatregelen.”

Het Mobiel Vaccinatieteam bestaat uit medewerkers van het Provinciaal Instituut voor Hygiëne en richt zich tot doelgroepen die de officiële instanties onvoldoende bereiken of die geen toegang hebben tot medische voorzieningen. “Het is dankzij de enorme inzet, moed en doorzettingsvermogen van medewerkers ter plaatse dat we in Tongeren zoveel mensen kunnen bereiken”, zeggen Hans en Evi, medewerkers van het Mobiel Vaccinatieteam. “De vertrouwensband tussen lokale medewerker en cliënt is een essentiële schakel in het bepalen of een vaccinatiemoment al of niet een succes wordt. Zij contacteren, moedigen de mensen aan om langs te komen zodat we hun vaccinatie statussen konden nakijken, informeren over vaccinaties en voor wie het nodig is de nodige/ontbrekende vaccins aan te bieden en indien gewenst toe te dienen. Zonder hen kunnen we dit niet doen. De organisatie in Tongeren is een voorbeeld hoe je een vaccinatiemoment met grote opkomst coronaproof moet en kunt organiseren. Chapeau aan iedereen. Dit nemen we zeker mee naar andere locaties,” besluiten Hans en Evi, medewerkers van het Mobiel Vaccinatieteam.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio