©  Photo News

KOERSNIEUWS. Boasson Hagen wordt ploegmaat van Terpstra, Bert De Backer doet er nog een jaartje bij

Het wielerseizoen is afgelopen maar nog niet alle plaatsjes zijn ingevuld bij de verschillende ploegen. Wij verzamelen voor u het belangrijkste wielernieuws.

Edvald Boasson Hagen naar Total Direct Energie

Manager Doug Ryder lijkt dan wel een financiële oplossing te hebben gevonden voor zijn team na het afhaken van hoofdsponsor NTT, maar meerdere renners kozen al eieren voor hun geld. Nu ook de Noor Edvald Boasson Hagen. De 33-jarige Noor trekt volgend seizoen naar Total Direct Energie, de Franse procontinentale ploeg waar ook de Nederlander Niki Terpstra aangesloten is.

Boasson Hagen won al 81 profkoersen, met daarbij onder anderen Gent-Wevelgem en drie ritten in de Tour maar zijn gloriejaren lijken al een tijdje achter de rug te liggen.

Bert De Backer jaartje langer bij B&B

Oost-Vlaming Bert De Backer (36) fietst ook volgend seizoen voor het Franse procontinentale B&B Vital Concept. Het wordt zijn vierde seizoen in Franse loondienst. Voordien reed hij negen jaar voor Sunweb en haar voorgangers Skil-Shimano, Argos-Shimano, Giant-Shimano en Giant-Alpecin. De Backer legde op de website van zijn team uit hoe de lockdown hem aan het denken zette. “Ik besefte dat ik nog steeds veel plezier beleefde aan het trainen. Dat plezier heb ik ook tijdens het rijden van wedstrijden, een goed teken op je 36ste.” (belga)

Planckaert en Rota naar Circus - Wanty Gobert

Circus-Wanty Gobert kan in 2021 en 2022 op twee versterkingen rekenen. Baptiste Planckaert (32) komt over van Bingoal - Wallonie Bruxelles en is een ervaren pion die op meerdere fronten inzetbaar is. Hij reed in het verleden al voor Katusha. De Italiaan Lorenzo Rota wordt de derde Italiaan in de kern van het nieuwe World Tourteam. De 25-jarige heeft er vier jaar Bardiani-CSF en één seizoen Vini-Zabu opzitten. Hij houdt van geaccidenteerde parcoursen.

Steve Bauer wordt ploegleider bij Astana

Steve Bauer zal volgend seizoen ploegleider zijn bij Astana - Premier Tech. Dat liet de ex-renner weten aan het Canadese Cycling Magazine. De komst van de Canadees is geen verrassing. Gisteren nog werd het Canadese bedrijf Premier Tech als tweede naamsponsor voorgesteld. Een grotere Canadese inbreng lag bijgevolg voor de hand. (gvdl)

Taco van der Hoorn verlaat Jumbo-Visma voor BEAT Cycling

De Nederlander Taco van der Hoorn rijdt vanaf 2021 voor BEAT Cycling, een Nederlands team op continentaal niveau. De 26-jarige renner had een aflopend contract bij Jumbo-Visma, de Nederlandse WorldTourploeg hij twee seizoenen voor uitkwam.

Van der Hoorn won in 2018 (voor Roompot) een etappe in de BinckBank Tour (in Antwerpen) en was de snelste in de Primus Classic. In 2017 schreef hij de Schaal Sels (in Merksem) op zijn naam (voor Wout van Aert).

“Ik heb voor BEAT gekozen omdat die op dit moment in mijn optiek de beste continentale ploeg in de Benelux is. Ik denk dat BEAT een optimaal klimaat creëert om te presteren en uitslagen te rijden, zodat ik kan laten zien dat ik op het hoogste niveau thuis hoor”, aldus Van der Hoorn.

Christopher Lawless naar Total Direct Energie

Het Franse Total Direct Energie heeft zich versterkt met de 25-jarige Christopher Lawless, spurter op overschot bij Team Ineos. Lawless finishte onder anderen tot twee keer toe derde in de Scheldeprijs. De jonge Brit kan ook in het klassieke werk worden uitgespeeld.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aanwinsten voor beloftenteam Jumbo-Visma

De Nederlanders Loe van Belle en Darren van Bekkum en de Noor Johannes Staune-Mittet versterken vanaf 1 januari 2021 het Jumbo-Visma Development Team. De drie junioren maken volgend jaar in het geel-zwarte tenue hun debuut in het beloftenpeloton en tekenen voor twee seizoenen.

Geen Ronde van Langkawi

De Tour de Langkawi zal door de coronapandemie in 2021 niet worden verreden. De rittenkoers in Maleisië stond gepland van 30 januari tot en met 6 februari. De organisatie wil in 2022 wel opnieuw organiseren. Eerder werden al de Tour Down Under, de Herald Sun Tour, de Cadel Evans Great Ocean Road Race en de Tour de Yorkshire geschrapt van de kalander.