Aangeboden door UHasselt

 

 © UHasselt

Zo helpt onderzoek van UHasselt onze provincie

UHasselt zet haar onderzoek en onderwijs in om de maatschappelijke, sociale en economische uitdagingen in onze provincie aan te pakken. Zo helpt UHasselt bijvoorbeeld om ondernemerschap te stimuleren, om de gezondheid van Limburgers op te volgen én om veilige routes naar school te vinden.

UHasselt noemt zichzelf een 'civic' universiteit: de instelling is zich bewust van haar belangrijke rol in de maatschappij. Het onderzoek en onderwijs aan UHasselt gebeuren niet op een eilandje of in een ivoren toren, maar helpen om concrete uitdagingen in de regio aan te pakken.

Zo blijkt bijvoorbeeld dat vier op tien kinderen die in een verkeersongeval betrokken raken, op weg zijn naar of van school. Daarom proberen UHasselt-onderzoekers die routes veiliger te maken, in samenwerking met gemeenten en scholen. Met Route2School analyseren wetenschappers van het Instituut voor Mobiliteit veel gebruikte schoolroutes en het verplaatsingsgedrag van kinderen. Hoe komen ze naar school? Hoe ervaren ze zelf de route die ze nemen? Welke knelpunten zijn er en welke oplossing stellen zíj voor?

“Al die input verzamelen we in digitale schoolroutekaarten. Daarover gaan we dan in dialoog met de gemeente”, leggen prof. Davy Janssens en prof. Tom Brijs uit. “Met onze spin-off ABEONA consult begeleiden we intussen al meer dan 80 gemeenten.”


 

 © UHasselt

Hoe gezond zijn Limburgse kinderen?

In een ander project, het Limburgs Geboortecohort, volgen onderzoekers nu al tien jaar bijna 2.000 baby’s op. Ze zoeken een antwoord op de vraag hoe externe factoren onze levensverwachting beïnvloeden – en dat al vóór onze geboorte. “Omgevingsfactoren, zoals luchtverontreiniging, kunnen de gezondheid van de baby al tijdens de zwangerschap beïnvloeden”, zegt prof. Tim Nawrot. “Maar ook ouderdomsaandoeningen, zoals hart- en vaatziekten of dementie, kennen hun oorsprong al vroeg in het leven . Met deze studie gaan we na welke rol omgevingsfactoren kunnen spelen bij het ontstaan of voorkomen van ziekten, later in het leven.”

Onderzoekers volgen kinderen geboren in Limburg stap voor stap op, van baby tot jongvolwassene. Ze werken daarvoor nauw samen met Ziekenhuis Oost-Limburg Genk.


 

 © UHasselt

Jong ondernemend talent stimuleren

Aan het stimuleren van goede (business-)ideeën kan je niet vroeg genoeg beginnen. Daarom houdt UHasselt het ondernemersvuur bij studenten zo warm mogelijk. "Tweedejaarsstudenten handelswetenschappen moeten voor het vak Ondernemen een eigen zaak oprichten, in het kader van de Small Business Projects van Vlajo - Vlaamse Jonge Ondernemingen”, zegt prof. Pieter Vandekerkhof. Met succes: zo werd Shampop – een shampootablet dat bij contact met water oplost in je hand – bekroond in binnen- én buitenland.

Ook buiten de lessen worden trouwens al eerste stapjes richting eigen bedrijf gezet. “Met StudentStartUP begeleidden we in de voorbije vijf jaar al 376 studenten. En er zijn ook events om ondernemende soft skills bij alle studenten te stimuleren”, aldus coördinator Els Huysman.