© Frans Vandueren

© Frans Vandueren

© Frans Vandueren

© Frans Vandueren

thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:

Weeshuis Osjosma overleeft corona

Het leven is anders in Haïti, zoals overal in de wereld. Gelukkig beheerst corona niet het dagelijkse leven zoals hier bij ons. We krijgen geregeld berichten dat het ‘nogal’ meevalt ginds. In het dorp van het weeshuis zijn nauwelijks besmettingen vastgesteld en zelfs in de hoofdstad waar pater Jan Hoet de oudste meisjes een studieonderkomen geeft, is corona tot een fait divers herleid. Hoewel… Wie in Haïti is in staat om zorg te zoeken in een ziekenhuis ? Zieken niet veel besmette mensen thuis uit en overleven ze wel ?

Frans Vandueren

In elk geval gaat het leven door in Haïti, in het dorp en ook in het weeshuis. De scholen hebben het vorige schooljaar in schoonheid mét examens afgesloten en op 9 november begint het nieuwe schooljaar met zes weken vertraging.

Hoofdopvoeder Yanskian heeft de lesvrije dagen van het voorjaar alvast ingevuld met bijlessen en oefeningen. De rapporten zien er goed uit. De korte 'grote vakantie' is nu om te genieten en hij haalt het speelgoed uit het depot.

Reizen naar Haïti of iemand van Haïti naar hier laten komen, is voorlopig niet aan de orde. De samenwerking loopt meer dan ooit van te voren elektronisch.

Vzw Osjosma heeft in juni een verlenging gekregen voor het uitreiken van fiscale attesten tot en met 2025. De overheid heeft trouwens voor alle giften die in 2020 worden gestort het fiscale voordeel opgetrokken tot 60 %. Van een gift van bijvoorbeeld 100 euro krijg je liefst 60 euro terug.

De meeste goede doelen hebben het nu moeilijk. De pandemie verhindert veel activiteiten en de Warmste Week zal dit jaar helaas geen geld in het laatje brengen. Bovendien moet de vzw Osjosma de geplande informatieavond van 13 november annuleren, net als de restaurantdag die in mei niet kon doorgaan.

Osjosma hoopt dan ook op wat extra giften. De noden blijven groot. Het weeshuis wil maar wat graag het derde gebouw in gebruik nemen, de landbouwactiviteiten verder zetten en zo mogelijk nog uitbreiden, nieuwe kindjes opnemen en de jongeren hun studies laten, afwerken.www.osjosma.be

    Immo

    Auto's in de kijker

    Jobs in de regio