© Andre Caubergs

© Andre Caubergs

thumbnail:
thumbnail:

Nieuw op paalonline: de Paalse lotelingen van Napoleon

Paalonline start met een nieuwe reeks: De Paalse lotelingen van Napoleon. Met dank aan Louis Leten uit Hechtel kreeg men het mooie uitgewerkte archief.

Andre Caubergs

Lotelingen, conscrits, waren soldaten van de Grande Armée en van de Armée d’Espagne die, dikwijls ver van huis, deelgenomen hebben aan de Napoleontische oorlogen (1805-1815).

Amateur-historicus Louis Leten uit Hechtel onderzocht niet alleen de geschiedenis van de lotelingen in zijn eigen geboortedorp, maar ook in Paal. Hij is immers gehuwd met een rasechte Paalse: José Janssens, dochter van Warke Janssens en Emma Volders (Emma van Houben), die in vorige eeuw in de Heldenlaan een legendarisch café uitbaatten. Ook in de stamboom van zijn vrouw doken namelijk lotelingen op. Van dit omvangrijk onderzoek profiteren wij nu mee. Wij publiceren zijn werk in de volgenden maanden, opgesplitst in heel wat afleveringen gewijd aan deze vergeten offers voor een vaderland dat niet het onze was.

Een 50-tal van deze lotelingen kwamen dus uit Paal, wat behoorlijk veel is. Volgens de volkstelling van 1796 had Paal 1.118 inwoners, waarvan 421 kinderen onder de 12 jaar. Op basis hiervan schat Louis dat een 100-tal jonge mannen van de Buiting in aanmerking kwamen voor legerdienst, wat betekent dat zowat de helft ook effectief soldaat is geworden. Van 52 lotelingen heeft Louis militaire informatie gevonden en met wat genealogische gegevens heeft hij geprobeerd hun gezinssituatie te schetsen.

Maar liefst 8 jonge mannen droegen de naam Aerts (waaronder 3 broers). Verder treffen we de volgende familienamen aan: Bosmans, Caels, Ceyssens, Corvers, Dams, Diepvents, Drossaerts, Fontijn, Grieten, Houben (gebroeders), Huybrighs, Inthof, Jans, Kenens, Leten, Libaers, Luts, Meyen, Moons, Pauls (gebroeders), Peeters (gebroeders), Persoons, Pijpers, Schoofs, Schreyvers, Schrijvers (gebroeders), Tempels, Timmermans (gebroeders), Vandebos, Vangeel, Vanmol, Van Sengel, Vanwetswinkel, Veekmans, Volders (gebroeders), Willekens, Witters.

Bent u geïnteresseerd in de geschiedenis van uw familie, dan moet u zeker uitkijken naar het verhaal van deze jonge mannen hogerop in uw stamboom, van wie er velen nooit naar huis terugkeerden.De eerste aflevering, een algemene inleiding in deze geschiedenis, vindt u deze week op paalonline.be

    Aangeboden door onze partners

    Immo

    Jobs in de regio