©  Jan Van der Perre

Nu toch coronatest voor agenten en vuilnisophalers zonder symptomen

Politieagenten, brandweerlui, vuilnisophalers en onderwijzers hebben voortaan wel weer recht op een coronatest als ze nauw contact hadden met een besmette persoon. De overheid wil zo vermijden dat er bijvoorbeeld te veel agenten uitvallen.

Door een tekort aan testen en een overrompeling bij de labo’s werd enkele weken geleden beslist dat wie nauw contact had met een besmette persoon maar géén gezondheidsklachten vertoonde, niet meer getest werd. Wel moesten ze 10 dagen in quarantaine.

Maar voor een reeks veiligheids- en essentiële beroepen wordt nu van die regel afgeweken, om te vermijden dat bijvoorbeeld te veel agenten uitvallen en er veiligheidsrisico’s ontstaan. Zo zaten bij de politiediensten vrijdag al 1.229 agenten thuis door corona: 660 agenten omdat ze besmet zijn, 563 agenten omdat ze nauw contact hadden met een risicopersoon, zo staat in cijfers van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V).

De gewijzigde teststrategie geldt ook voor brandweerlui, militairen, magistraten, onderwijzers, medewerkers uit de brede zorg- en welzijnssector, vuilnisophalers, mensen die in de farmaceutische industrie werken en mantelzorgers. Concreet hebben zij voortaan wel recht op een test. Dat betekent tevens dat, wanneer ze twee keer na elkaar negatief testen, ze de duur van de verplichte quarantaineperiode fors kunnen inkorten. De aanpassingen dienen volgens de overheid “om de beroepsgroepen die een directe rol spelen in het beheer van de crisis te ondersteunen”. (wer)

Meer over Coronavirus

Nieuwe Video's