Vandenbroucke over nieuwe maatregelen. 

Frank Vandenbroucke (sp.a): “Dit is hard, dit is een lockdown”

België gaat opnieuw in lockdown. “Ons land bevindt zich in een sanitaire noodtoestand”, zei premier Alexander De Croo aan de start van de persconferentie van het Overlegcomité. “Er zal een lichtpunt zijn op het einde van de lange weg”, besloot Frank Vandenbroucke, minister van Volksgezondheid.

OVERZICHT. Lockdown bis is een feit: dit zijn alle maatregelen

Het was geen fijne boodschap die Alexander De Croo (Open Vld) vrijdagavond moest brengen, maar volgens de premier zijn de nieuwe maatregelen de enige optie in de strijd tegen het coronavirus. “De druk op de ziekenhuizen is immens, onze zorgverleners leveren onmenselijke inspanningen. De pijngrens is overschreden in veel ziekenhuizen. De voorbije week zijn 100.000 van onze landgenoten besmet geraakt, een kentering zien we niet. Er is maar één keuze: allemaal achter de mensen in de zorg gaan staan. Dat kan maar op één manier: maximaal alle fysieke contacten zoveel mogelijk beperken. We zullen dat zo lang moeten volhouden als nodig. We moeten de stijging breken, en dat zo snel mogelijk.”

LIVE. Volg hier alle ontwikkelingen over het coronavirus

“Deze lockdown heeft maar één doel: dat onze zorgsector niet bezwijkt. Dit zijn de maatregelen van de laatste kans”, benadrukte De Croo. “Als we de curve willen laten dalen, ligt dat vandaag in uw handen. Dit gaat enkel lukken als we allemaal doen wat nodig is om dit virus te overwinnen.”

Later weer samen

Ook Frank Vandenbroucke (sp.a), minister van Volksgezondheid, nam het woord. Hij benadrukte dat de zorgsector het moeilijk krijgt en de ziekenhuizen vol stromen. “Als de cijfers blijven stijgen aan dit tempo, dan komt er een moment waarop de deuren op intensieve zorg dicht gaan voor elke andere patiënt. Dat zou mensen voor keuzes stellen die ze niet willen maken. Dat gaan we vermijden door ons heel strikt te houden aan deze regels.”

“Dit is hard, dit is een lockdown”, beseft Vandenbroucke. “Maar wel een lockdown waarin bedrijven blijven draaien, we na 15 november scholen weer open laten gaan en we vermijden dat mensen in totaal isolement gaan. Daarom is dat knuffelcontact er. In uw woning mag u niet meer dan één persoon ontvangen. We beseffen dat dat moeilijk is voor alleenstaanden. Daarom laten we mensen die alleen wonen nog een knuffelcontact extra uitnodigen thuis. Maar wissel niet, wees voorzichtig.”

“Laat ons voor elkaar zorgen, bellen en sms’en, voor licht zorgen in elkaars leven. Er zal een lichtpunt zijn op het einde van de lange weg. Er is maar één uitweg: uit elkaars buurt blijven om later weer samen te zijn”, besloot de minister van Volksgezondheid.

Hamsteren

Vrijdag doken er hier en daar opnieuw beelden op van mensen die hamsterden. Niet nodig, meent De Croo. “Niet-essentiële winkels zullen sluiten, maar voedingswinkels en supermarkten blijven open. Er is dus geen enkele reden om te hamsteren. Dat is asociaal.”

De Croo over nieuwe maatregelen. 

Meer over Coronavirus

Nieuwe Video's