Premier De Croo over nieuwe maatregelen. 

OVERZICHT. Lockdown bis is een feit: dit zijn alle maatregelen

Het Overlegcomité heeft vrijdag beslist om over te gaan tot een verstrengde lockdown. We mogen thuis nog één iemand uitnodigen, niet-essentiële winkels gaan dicht en telewerk wordt verplicht. “Dit zijn de maatregelen van de laatste kans”, zei eerste minister Alexander De Croo.

LEES OOK. Heeft u vragen over de nieuwe coronamaatregelen? Laat het ons weten

De regel van vier in de binnenruimte vervalt. Er mag vanaf nu slechts één persoon tegelijk worden uitgenodigd, en dat is tegelijk ook het knuffelcontact. Wie alleen woont, krijgt een uitzondering en mag twee personen uitnodigen, maar niet tegelijkertijd.

Alle niet-essentiële winkels moeten de deuren sluiten. Thuislevering en ophalen zijn wel mogelijk. De regering stelt ook nieuwe steunmaatregelen voor de middenstand in het vooruitzicht.

Ook de niet-medische contactberoepen, zoals kappers en schoonheidssalons, moeten sluiten.

Bedrijven moeten niet dicht, maar telewerk wordt verplicht. Wanneer dat niet mogelijk is, mag het personeel naar de werkvloer komen, maar enkel met mondmasker en met voldoende ventilatie.

Vakantieparken sluiten vanaf 3 november. Hotels kunnen open blijven, maar moeten hun restaurant en bar sluiten. Maaltijden kunnen enkel nog op de kamer worden genuttigd.

“Het zal een inspanning zijn van lange duur”, zei premier De Croo vrijdag. “Daarom zullen de regels gelden voor minstens anderhalve maand, vanaf de nacht van zondag op maandag. Voor de winkels komt er een evaluatie ten laatste op 1 december.”

Het zijn volgens hem de maatregelen van de laatste kans. “Als we de curve snel willen doen dalen, ligt het vandaag in onze handen, in uw handen”, zei hij.

WINKELS

Niet-essentiële winkels moeten dicht, zoals ook in maart het geval was. Ze mogen wel afhaalservice invoeren.

ONDERWIJS

De herfstvakantie wordt verlengd tot 15 november. Daarna zal er in de hoogste graden van het secundair onderwijs afgewisseld worden tussen afstandsonderwijs en gewoon onderwijs.

BEZOEK

We mogen thuis nog één iemand ontvangen, dat moet tegelijkertijd het knuffelcontact zijn. De regel van vier geldt nog voor buitenactiviteiten.

WERK

Telewerk wordt verplicht. Als telewerk niet mogelijk is, dan zijn mondmaskers en ventilatie verplicht.

CONTACTBEROEPEN

Niet-medische contactberoepen – zoals kappers en schoonheidsspecialist – worden stopgezet.

ANDERE MAATREGELEN

  • Vakantieparken moeten na 3 november dicht. Tot dan zijn alle indooractiviteiten er ook gesloten.
  • Restaurants en bars in hotels moeten dicht.
  • Op begrafenissen mogen 15 mensen aanwezig zijn, zonder koffietafel.
  • Huwelijken vinden enkel plaats in aanwezigheid van de echtgenoten, de getuigen en de ambtenaren van de burgerlijke stand.
  • De avondklok blijft gelden zoals voordien. Van 00.00 uur tot 05.00 uur moet je binnenblijven.

Minister van Volksgezondheid Vandenbroucke: “Dit is hard”. 

Meer over Coronavirus

Nieuwe Video's