©  AFP

FIFA-schandaal: gevangenisstraf van 120 dagen met uitstel voor voormalig topman, PSG-voorzitter Al-Khelaïfi vrijgesproken

Voormalig FIFA-topman Jérôme Valcke is vrijdag door een Zwitserse rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van 120 dagen met uitstel in de corruptiezaak bij de Wereldvoetbalbond. Nasser Al-Khelaïfi, voorzitter van beIN Media en PSG, werd vrijgesproken. Beiden riskeerden een effectieve gevangenisstraf van vijf jaar

Het parket had een gevangenisstraf van drie jaar voor Valcke en 28 maanden voor Al-Khelaïfi geëist. De twee werden beschuldigd van corruptie bij de verdeling van tv-rechten voor verschillende wereldkampioenschappen voetbal, na een onderzoek dat reeds in maart 2017 werd opgestart. Al-Khelaïfi werd ervan beschuldigd enkele ‘voordelen’ te hebben gegeven aan Valcke, zoals het exclusieve gebruik van een luxueuze eigendom in Sardinië, Villa Bianca, in ruil voor de uitzendrechten voor de WK’s tussen 2018 en 2030. De rechtbank achtte dat niet bewezen.

Valcke werd wel schuldig bevonden aan schriftvervalsing bij documenten met betrekking tot de WK-uitzendrechten in Italië en Griekenland, een secundaire aanklacht. Een derde beschuldigde, de Griekse zakenman Dinos Deris, riskeerde een celstraf van dertig maanden, maar werd net als Al-Khelaïfi vrijgesproken.

Het is de eerste keer dat het Zwitserse onderzoek naar het FIFA-schandaal tot een veroordeling leidt in Europa. In de Verenigde Staten werden eerder al meerdere Zuid-Amerikaanse voetbalbobo’s veroordeeld. Het is echter niet het enige onderzoek waarin Al-Khelaïfi en Valcke genoemd worden. Valcke, een voormalig secretaris-generaal bij de Wereldvoetbalbond, werd eerder al voor tien jaar geschorst in de nasleep van een groot corruptieschandaal dat de hele FIFA op zijn grondvesten deed daveren. De tien jaar kreeg hij uiteindelijk voor zwendel en vernietiging van bewijsmateriaal. Destijds was hij de rechterhand van toenmalig voorzitter Sepp Blatter.

Nasser Al-Khelaïfi werd in mei vorig jaar door het Franse gerecht dan weer beschuldigd van actieve corruptie bij de kandidaturen van Doha voor de WK’s atletiek van 2017 en 2019. Onderzoekers namen daarbij eveneens de toewijzing van de Olympische Spelen aan Rio de Janeiro (2016) en Tokio (2020) onder de loep.

Het is de eerste keer dat het Zwitserse onderzoek naar het FIFA-schandaal tot een veroordeling leidt in Europa. In de Verenigde Staten werden eerder al meerdere Zuid-Amerikaanse voetbalbobo’s veroordeeld.