©  AFP

UITSLAG ETAPPE 10 VUELTA. Primoz Roglic pakt derde ritzege en is opnieuw leider

Primoz Roglic won de tiende rit in de Vuelta, van Castro Urdiales naar Suances. De Sloveen was de sterkte op de hellende aankomst, voor Felix Grossschartner en Andrea Bagioli. Richard Carapaz kreeg drie seconden aan zijn broek en door de bonificatieseconden pakte Roglic ook diens leiderstrui af. Het duo trekt dit weekend naar de bergen in dezelfde tijd.

Leiderstrui: Primoz Roglic

Puntentrui: Primoz Roglic

Bergtrui: Guillaume Martin

Witte trui: Enric Mas

Hoe kwam de zege tot stand?

Vier renners kozen voor de aanval: de Nederlanders Alex Molenaar (Burgos), Pim Ligthart (Total Direct Energie); de Spanjaard Jonathan Lastra (Caja Rural) en onze landegnoot Brent Van Moer (Lotto-Soudal). Daar zat oorspronkelijk ook de Pool Michal Paluta (CCC) bij maar die moest al vroeg afhaken na een lekke band. Het viertal sprokkelde een bonus van maximaal 12 minuten bijeen, tot Mitchelton-Scott, Astana en Deceuninck-Quick-Step aan de achtervolging begonnen. Op 16 km van de aankomst was hun avontuur voorbij. Willie Smit en het duo Remi Cavagna-Ivo Oliveira probeerden nog te ontsnappen maar finaal werd het een langgerekte spurt op de steile aankomst in Suances. Daar stond geen maat op Primoz Roglic.

Wat deden de favorieten?

Op Dan Martin na kregen alle favorieten drie seconden aan hun broek van Primoz Roglic. Dus ook Richard Carapaz. Met ook de tien bonificatieseconden erbij neemt Roglic de leiderstrui over. Het duo staat wel in dezelfde tijd. Roglic krijgt de trui wegens betere uitslagen in de ritten.

Dit weekend wachten de toppers twee zware bergritten, met zondag onder meer aankomst op de mythische Angliru.

Hoe deden de Belgen het?

Na een paar keer Stan Dewulf was het nu de beurt aan Brent Van Moer om mee te gaan in de vroege vlucht. Onze landgenoot van Lotto-Soudal was de motor van de vier vluchters, pakte ook de punten op de helling van derde categorie en won de tussensprint. Tosh Van Der Sande ging zijn kans in de spurt, maar uiteindelijk was Jasper Philipsen de beste Belg op plaats negen. Knap voor zo’n jonge spurter.

Nog iets dat u moet weten?

Sam Bennett zag gisteren zijn vijftigste profzege door de neus geboord door een diskwalificatie en die teleurstelling was nog niet over. De Ier moest onderweg verrassend lossen op de Alto de San Cipriano, een klimmetje van derde categorie. Hij keerde terug, maar op 25 km van de finish liet hij het finaal toch lopen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

(bow)

Meer over Ronde van Spanje / Vuelta