Directeur ZOL Genk roept op tot totale lockdown. © TVL

Directeur ZOL Genk roept op tot totale lockdown: “Contacten drastisch verminderen”

Genk -

In navolging van een aantal experten roept nu ook Erwin Bormans, directeur van het ZOL in Genk, op tot een lockdown. “We hebben nood aan een heel duidelijke communicatie. Zo pleit ik voor een lockdown, waarbij mensen hun contacten drastisch gaan terugschroeven”, zegt Bormans.

Koen Snoekx

De roep van experts om opnieuw in lockdown te gaan wordt steeds luider. Onder meer Dirk Devroey, decaan van de Faculteit Geneeskunde aan de VUB, viroloog Marc Van Ranst en Margot Cloet, directeur van Zorgnet Icuro, riepen de politiek vandaag al op om niet langer te wachten met nog strengere maatregelen. De noodkreet van de experts wordt nu ook bijgetreden door Erwin Bormans, algemeen directeur van het Ziekenhuis-Oost Limburg (ZOL) in Genk. “We hebben nu nood aan een heel duidelijke communicatie. Ik pleit ervoor dat we overgaan tot een lockdown, waarbij mensen hun contacten drastisch gaan terugschroeven.”

LEES OOK. Aftellen naar de nieuwe lockdown: de vraag is niet of, maar wanneer het land op slot gaat

Bormans is uiterst bezorgd omdat het aantal besmettingen nog altijd blijft stijgen. “De essentie is dat de besmettingsgraad dringend naar beneden moet. In maart en april hebben we geleerd dat de piek in de ziekenhuizen drie weken na de piek van besmettingen komt. Gezien het aantal besmettingen nu nog altijd stijgt, wil dat zeggen dat het aantal Covid-patiënten in de ziekenhuizen nog drie weken gaat stijgen. We gaan daarmee in oorlogssituaties terechtkomen.” Het ZOL in Genk is, met 75 Covid-patiënten van wie 22 op intensieve, momenteel het zwaarst getroffen ziekenhuis in Limburg. In totaal liggen er in de zeven Limburgse ziekenhuizen 210 Covid-patiënten van wie 54 op intensieve.

Meer over Coronavirus

Nieuwe Video's