President Emmanuel Macron 

President Emmanuel Macron ©  AFP

Frankrijk vanaf vrijdag terug in lockdown, maar “economie mag niet stilvallen”

De Franse president Emmanuel Macron heeft woensdagavond tijdens een televisietoespraak tot de natie een nieuwe nationale lockdown aangekondigd. Die gaat vrijdag in en duurt tot minstens 1 december. “Als niets wordt gedaan, zijn er tussen hier en enkele maanden minstens 400.000 bijkomende sterfgevallen”, zo waarschuwde hij.

Na consultaties van wetenschappers, politieke partijen en andere Europese leiders, zei Macron, “heb ik beslist dat we moeten teruggaan naar de lockdown die (eerder) het virus tegenhield.”

“U zal niet van de ene regio naar de andere kunnen gaan”, zei de bewoner van het Elysée. Uitzondering is een terugkeer uit herfstvakantie, in dat weekeinde zal er tolerantie zijn.

Om de woonst te kunnen verlaten zal opnieuw een attest nodig zijn, aldus Macron. Men mag enkel buitenkomen om naar het werk te gaan, naar een medische afspraak, om hulp te bieden, boodschappen te doen of een luchtje te scheppen.

“Blijf zoveel mogelijk thuis, hou u aan de regels”, maande het staatshoofd de Fransen aan. Privé-bijeenkomsten zijn uitgesloten, samenscholingen in het openbaar zijn verboden.

Economie

Bars, restaurants en niet-essentiële handelszaken gaan dicht. Macron moedigde voor de handelszaken afhaling, bestellingen aan huis en bestellingen van op afstand aan. In het bijzonder voor de handelszaken komt er elke vijftien dagen een “herevaluatie van het dispositief”.

“De economie mag niet stilvallen, mag niet instorten”, aldus de Franse president.

Kinderdagverblijven, scholen en middelbare scholen blijven, in tegenstelling tot tijdens de eerste lockdown, open. Ook kerkhoven gaan niet dicht.

Enkel voor het hoger onderwijs wordt tele-onderricht de norm.

Bezoeken aan rust- en verzorgingstehuizen zijn toegelaten.

De Europese grenzen blijven open. “Behalve bij uitzondering” blijven de buitengrenzen gesloten. Er komen verplichte snelle testen voor al wie in Frankrijk aankomt. In tegenstelling tot de eerste lockdown blijven de openbare diensten, fabrieken en landbouwbedrijven functioneren, met strikte inachtneming van de gezondheidsprotocollen.

Thuiswerken wordt weer veralgemeend, “overal waar het mogelijk is”, en gedeeltelijke werkloosheid weer ingevoerd. De president riep zijn landgenoten op “niet toe te geven aan het vergif van de verdeeldheid”.

Macron kondigde aan dat de capaciteit in de intensieve zorg naar 10.000 bedden zal stijgen. Hij sprak de hoop uit dat de Fransen de eindejaarsfeesten in familieverband zullen kunnen doorbrengen. Ook zei hij dat de tweede golf “ongetwijfeld moordender is dan de eerste” en dat het land “ondergedompeld is in de acceleratie” van de epidemie.

Macron stelde dat andere oplossingen, zoals groepsimmuniteit of bescherming van kwetsbare mensen niet mogelijk zijn. “Het virus gaat rond met een snelheid die zelfs de pessimistische verwachtingen niet hadden voorzien”, zei Macron, die waarschuwde dat de tweede golf erger zal zijn dan de eerste en dat de aanpak tot nu toe niet goed genoeg was.

Premier Jean Castex zal morgen/donderdag om 18.30 uur een persconferentie over de nieuwe lockdown geven.

Dit voorjaar ging Frankrijk al acht weken op slot toen de pandemie een eerste piek bereikte

(lla)

Meer over Coronavirus

Nieuwe Video's