Aangeboden door Toerisme Duitsland

© www.anibaltrejo.com / Anibal Trejo

Dit zijn de mooiste cultuursteden van Duitsland

Duitsland is een paradijs voor liefhebbers van cultuur en geschiedenis. Ons buurland is rijk aan cultureel waardevolle steden. Ken je deze steden al?

In de gloednieuwe lijst met de honderd beste bestemmingen in Duitsland staan steden die bij ons heel bekend in de oren klinken, zoals Dresden, de parel van de Duitse barok, het middeleeuwse Keulen of de cultuurstad bij uitstek Weimar. Andere zijn dan weer minder bekend maar zeker de moeite waard. Deze vijf cultuursteden zijn absoluut ook een bezoekje waard.

 © LTM / Thomas Radbruch

1. Lübeck

Tijdens de middeleeuwen verenigden Vlaamse, Nederlandse en Duitse handelssteden zich in de Hanze. Een van de belangrijkste en mooiste Hanzesteden was Lübeck, de 'Koningin van de Hanze'. De door water omringde middeleeuwse binnenstad is sinds 1987 UNESCO-Werelderfgoed. De Holstentor uit de 15e eeuw en de Marienkirche zijn prachtige voorbeelden van de middeleeuwse baksteengotiek. Ook het Rathaus met zijn ranke torens en de romaanse Petrikirche zijn architecturale parels. Literatuurminnaars mogen het Buddenbrookhuis niet missen: in dit statige koopmanshuis situeerde Thomas Mann zijn kroniek over opkomst en verval van de koopmansfamilie Buddenbook.

 © Erlebnis Bremerhaven GmbH / Bernd Ohlthaver

2. Bremen

De vrije Hanzestad Bremen wordt maar liefst drie keer vermeld in de Top-100. Het prachtige stadhuis in het oude stadscentrum krijgt geheel terecht een eigen vermelding. Maar Bremen is meer dan middeleeuwse vakwerkwoningen en barokke façades: het is ook een stad vol hippe bars, trendy winkels en boeiende musea. Bremen is ook een leidend centrum voor de luchtvaart- en ruimtevaartindustrie, wat je zelf kan ontdekken bij Airbus Defence & Space Bremen. Het Klimahaus Bremerhaven 8 ° Ost is een mix tussen een wetenschapscentrum en een themapark dat je wegwijs maakt in de wereld van weer, klimaat en klimaatverandering.

 © DZT / Francesco Carovillano

3. Goslar

De stad Goslar in het Harzgebergte heeft een geschiedenis van meer dan 1000 jaar. Toen in de elfde eeuw de Duitse keizers zich in de Kaiserpfalz vestigden, was Goslar zelfs even de belangrijkste stad van het rijk. De 47 kerken, kapellen en kloosters getuigen van dit rijke verleden. De zilver- en kopermijnen in de buurt zorgden voor rijkdom; daarvan getuigen statige burgerwoningen en de imposante huizen van middeleeuwse gilden. In de smalle, kronkelende straatjes in de oude stad kan je uren ronddwalen. Sinds 1992 zijn de mijnen en de oude binnenstad van Goslar opgenomen op de UNESCO-lijst van werelderfgoed.

 © DZT / Francesco Carovillano

4. Bamberg

De UNESCO-Werelderfgoedstad Bamberg heeft het grootste ongeschonden bewaarde historische stadscentrum van heel Europa. Meer dan 2.400 huizen zijn beschermd als historisch monument. De stad heeft drie gezichten: de bergstad met kerken, kloosters en vorstelijke residenties; de eilandstad met molens en burgerhuizen in het 'Klein Venetië'; en de tuinenstad met stedelijke tuinbouw. De keizerlijke St. Peter en St. Georg domkerk prijkt met zijn vier trotse torens boven de oude binnenstad uit. Binnen de dom vind je de Bambergse Ruiter uit de 13de eeuw, het eerste ruiterstandbeeld sinds de val van het Romeinse Rijk.

 © Getty Images / Steve Daggar Photography

5. Regensburg

De binnenstad van de UNESCO-Werelderfgoedstad Regensburg is een van de beter bewaarde middeleeuwse stadsgezichten in Duitsland. De Stenen Brug over de Donau, de kathedraal en het Krauterermarktplein met de Sint-Janskerk en de historische Adler-apotheek zijn maar een paar van de 1500 beschermde monumenten in Regensburg. In het stadhuis vonden anderhalve eeuw lang de vergaderingen van de Rijksdag plaats, het parlement van het Duitse keizerrijk. Liefhebbers van geschiedenis vinden net buiten Regensburg het Walhalla, een neoclassicistische tempel met bustes van belangrijke Duitsers.