Kamala Harris, pionier: “Ik sta op de schouders van alle vrouwen die hiervoor gevochten hebben”

LIVE. Joe Biden wint verkiezingen Amerika 2020 en wordt 46e president

De Amerikanen hebben gekozen: Joe Biden wordt hun volgende president, Donald Trump moet het Witte Huis verlaten. Volg het nieuws over de Amerikaanse presidentsverkiezingen hier op de voet.

jvh

BEKIJK OOK. Verkiezingen Amerika: al jouw vragen beantwoord

Op deze pagina vind je al het nieuws over de verkiezingen in Amerika

 • Democraten grijpen naar bijzondere tactiek in strijd om cruciale jonge kiezers: “Zin om een potje te spelen?”

  Net als in 2016 ziet het ernaar uit dat jonge kiezers de doorslag gaan geven in de presidentsverkiezingen. Bijgevolg is dé vraag die elke campagnestrateeg wakker houdt: Hoe bereik je jonge mensen? Games, is het antwoord van de Democraten. Lees hier meer.
 • "Steeds meer aanvallen op journalisten in VS"

  De organisatie Reporters Zonder Grenzen toont zich, kort voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen, erg bezorgd over een groot aantal aanvallen op journalisten en medewerkers van de media in de Verenigde Staten. Sinds het begin van het jaar waren er 371 gevallen gedocumenteerd, waaronder 223 aanslagen en 73 arrestaties. Dat heeft de organisatie donderdag bekendgemaakt.

  De agressieve sfeer komt niet in de laatste plaats van de Amerikaanse president Donald Trump. Hij bestempelt journalisten regelmatig met vernederende termen als "vijanden van het volk" en "brengers van nepnieuws". "De angstaanjagende vijandigheid en het geweld tegen journalisten terwijl ze hun beroep uitoefenen, zijn indicatief voor de verslechterende situatie van de persvrijheid in de VS", zegt algemeen directeur Christian Mihr. Op de lijst van persvrijheid van Reporters Zonder Grenzen staan de VS op de 45e plaats op een totaal van 180 staten.
 • Nederlander hackt Twitteraccount Trump

  Een Nederlander heeft het Twitteraccount van de Amerikaanse president Donald Trump gehackt. Dat meldt RTL Nieuws. De Nederlander, ethisch hacker Victor Gevers, heeft geen tweets verstuurd of privéberichten ingezien, maar had dat wel kunnen doen. Als ethisch hacker waarschuwt hij personen of organisaties op kwetsbaarheden in de hoop die te verhelpen. Via via legde Gevers contact met de Amerikaanse geheime dienst om zijn hack te melden.

  Trump gebruikte het wachtwoord "maga2020!" (de vaak gebruikte afkorting voor Trumps slogan Make America great again) en zou geen extra beveiliging hebben ingesteld, aldus de zender. Gevers meldde al vele duizenden datalekken en andere kwetsbaarheden op het internet. Het kostte hem zeven pogingen om het wachtwoord van de Amerikaanse president te raden, zo stelt hij tegen Vrij Nederland.
 • Boze president Trump zet interview online na aanvaring met journalist: "Kijk naar de haat"

  De Amerikaanse president Donald Trump heeft beelden van een chaotisch verlopen interview met het programma '60 minutes' op Facebook gezet. Te zien is hoe de president ruzie krijgt met de interviewer en vervolgens vertrekt. "Kijk naar de vooringenomenheid, haat en onbeschoftheid namens 60 Minutes en CBS", schrijft hij donderdag.
 • Trump plaatst ook video met interview Mike Pence online: "Meer vooringenomenheid, meer haat en meer onbeschoftheid"

 • Twitter reageert op nieuws dat account Donald Trump werd gehackt

  Een Nederlander heeft de Twitteraccount van de Amerikaanse president Donald Trump gehackt. De Nederlander, ethisch hacker Victor Gevers, heeft geen tweets verstuurd of privéberichten ingezien, maar had dat wel kunnen doen. Als ethisch hacker waarschuwt hij personen of organisaties op kwetsbaarheden in de hoop die te verhelpen. "We hebben geen bewijs gezien om deze bewering te staven", zegt Twitter in een reactie aan Amerikaanse media. "We hebben proactief accountbeveiligingsmaatregelen geïmplementeerd voor een aangewezen groep spraakmakende, verkiezingsgerelateerde Twitter-accounts in de Verenigde Staten, inclusief federale takken van de overheid", aldus nog Twitter in de reactie.
 • Trump wil zaterdag stem uitbrengen

  De Amerikaanse president Donald Trump is van plan zaterdag te gaan stemmen. Hij doet dat tijdens een bezoek aan Florida, zo heeft woordvoerder Judd Deere van het Witte Huis donderdag bekendgemaakt. Plaats van handeling is West Palm Beach, waar Trump geregeld in zijn landhuis en golfresort Mar-a-Lago verblijft.
 • Heel wat Amerikanen brachten hun stem al uit

  In veel Amerikaanse staten is het mogelijk vervroegd te stemmen voor de verkiezingen van 3 november. Ruim 46,5 miljoen Amerikanen hebben dat omwille van de coronapandemie en uit vrees voor besmetting op verkiezingsdag inmiddels gedaan. Dat is meer dan 30 procent van de mensen die in 2016 hebben gestemd.
 • Trump test voor laatste debat negatief op coronavirus

  De Amerikaanse president Donald Trump (74) heeft negatief getest op het coronavirus. Dat maakte zijn stafchef Mark Meadows bekend in de aanloop naar het tweede en laatste verkiezingsdebat tussen de president en de 77-jarige Democraat Joe Biden. Trump belandde eerder deze maand in het ziekenhuis nadat hij besmet was geraakt met het virus. Dat gebeurde enkele dagen na zijn eerste debat met oud-vicepresident Biden. De president voert inmiddels weer volop campagne om zijn achterstand in de peilingen in te lopen. Het debat vindt plaats in Nashville, tussen 3 en 4.30 uur Belgische tijd.
 • Biden klaar voor Trump's aanvallen 

  Adviseurs van Joe Biden zeggen dat hij klaar is om de aanvallen van Trump op zijn zoon Hunter Biden op te vangen. Hij verwacht die aanvallen sinds Hunter vorige beschuldigd werd voor corruptie. "Hij gaat aanvallen om te verbergen dat hij helemaal geen plan heeft voor de komende vier jaar", zegt Bidens campagnemedewerkster Kate Bedingfield.
  Trump liet eerder al vallen dat hij de beschuldigingen aan Hunter's adres zeker zal gebruiken in het debat.
 • Trump van plan zakenpartner van Hunter Biden in publiek debat te zetten

  In 2016 bracht Donald Trump vrouwen die Bill Clinton beschuldigden van aanranding naar zijn debat met echtgenote Hillary Clinton, om haar te intimideren. Nu zou hij van plan zijn een voormalige zakenpartner van Hunter Biden mee te brengen naar het debat met vader Joe Biden. Dat berichten verschillende Amerikaanse media, waaronder Fox News. Tony Bobulinski had eerder aan Fox verklaard niet te geloven dat Hunter niet praatte over zaken met zijn vader, wat Joe Biden nochtans volhoudt. Hijzelf zou de toenmalige vicepresident zelfs ontmoet hebben. "De familie Biden gebruikte op agressieve wijze hun naam als hefboom om miljoenen dollars binnen te halen van buitenlandse mogendheden, ook al waren sommige van communistisch-gecontroleerd China", zei Bobulinski, die vrijdag ondervraagd zou worden door Republikeinse senatoren. Met zijn aanwezigheid in het publiek lijkt Trump het schandaal rond de vermeende corruptie van de Bidens centraal te willen houden tijdens het debat.

Meer over Amerikaanse verkiezingen 2020