© Gerrit Schuermans

Lore start opleiding ergotherapie door eigen ervaringen met auto-immuunziekte

Lore Champagne (24) uit Nieuwerkerken glundert vandaag samen met haar zus Lotte (26) in de aula van de Hasseltse Hogeschool PXL waar ze beiden de opleiding Ergotherapie gestart zijn. Maar dat was in maart 2018 even anders. Toen sukkelde Lore door een auto-immuunziekte in een diepe coma. “Vandaag gaat het gelukkig beter, al loert de ziekte nog steeds om de hoek”, vertelt Lore.

Gerrit Schuermans

“Anti-NMDA-r auto-immune encefalitis is een ziekte waarbij het immuunsysteem de eigen hersenen foutief als ‘indringers’ (bacteriën/virussen) aanziet en deze dan ook vernietigt”, legt Lore Champagne (24) uit Nieuwerkerken uit. “Deze ziekte pakte mij in maart 2018 bij mijn nekvel en dwong me tot een ziekenhuisopname van bijna vier maanden. Ik geraakte er in een maandenlange natuurlijke coma en verloor bijna alle basisfuncties zoals eten, stappen en praten. Toen ik uit mijn coma ontwaakte, wachtte mij een lange revalidatie van nog eens zes maanden. Dankzij de ergotherapeuten heb ik bijna alles terug kunnen aanleren.”

“Ook na mijn ontslag uit het revalidatiecentrum deed ik beroep op ergotherapie aan huis om mij verder te ondersteunen in het cognitieve stuk van mijn herstel”, gaat Lore verder. “Ik weet dus wat ergotherapie is en hoe het toegepast wordt. Maar vooral: ik ken de andere kant van de lijn. Ik weet hoe je als patiënt de therapie ervaart, wat je motiveert en wat je ontmoedigt. Ik kan mijn ervaringen meenemen in mijn studies. Vandaag loert de ziekte nog steeds om de hoek, maar het grootste gevaar is geweken. Gelukkig, want zo’n 30 procent die met de ziekte te maken krijgt, zal eraan sterven. Omdat we er zo vlug bij waren, kan ik het gelukkig nog na vertellen.”

Zussen samen in de klas

En Lore’s studiekeuze werkte aanstekelijk. Ook haar zus Lotte (26) besloot Ergotherapie te gaan studeren. “Ik werkte al als huismoeder in het woonzorgcentrum Triamant in Velm in Sint-Truiden en kwam zo in contact met ergotherapeuten”, vertelt Lotte Champagne (26). “Wat zij deden, fascineerde me. Dat wilde ik ook kunnen. Ik wil graag met therapiedieren werken en ontdekte dat ik dit samen met ergotherapie kan combineren. En zo komt het dat ik vandaag met mijn zus in de klas zit. We hebben nooit samen in de klas gezeten, maar wel altijd in de zelfde school. Van de kleuterklas tot en met het zesde middelbaar. We hebben allebei aan de Kunsthumaniora in Hasselt gestudeerd. Tja, we laten elkaar moeilijk los, ook buiten de aula. Zo wonen we in een kangoeroewoning samen met onze ouders, broer, nichtje, twee pleegkinderen en grootouders. Voordelen zijn dat we elkaar kunnen helpen tijdens het samenvatten en studeren en we kunnen samen naar school rijden. Je moet ook vaak maar de helft doen als je dingen met twee doet. En we houden elkaar wat in het oog”, lacht Lotte.

Sinds 2010 wordt er jaarlijks op 27 oktober de 'Wereld Ergotherapie Dag' georganiseerd door de WFOT (World Federation of Occupational Therapists). Ergotherapeuten promoten op deze dag hun vak.


    Immo

    Auto's in de kijker

    Jobs in de regio