© Silke Meirlaen

© Silke Meirlaen

Renovatiewerken aan de Kathedraal Sint-Quintinus

Tot eind december 2020 zullen er werken zijn aan de kerk van Hasselt. ‘Vanaf 3 november zal de kerk tien dagen gesloten zijn voor de renovatiewerken’, zo vertelt Johan Vrancken, koster van de kerk.

Silke Meirlaen

"Vanaf 15 november zullen er weer diensten in de kerk kunnen plaatsvinden", zo vertelt koster Johan Vrancken over de opschorting van de diensten. De renovatiewerken zijn volop bezig. Zo worden er stellingen geplaatst en worden de beelden verplaatst naar een aparte ruimte. "We willen niet dat onze waardevolle beelden kapot gaan door de renovatiewerken. Om deze reden hangen we doeken over de schilderijen en plaatsen we onze waardevolle beelden in de sacristie", zegt Johan. Ook neemt de kerk andere maatregelen, zoals het sluiten van de kerk voor veertien dagen, vanaf 3 november. Zo kan er aan de plaatsen gewerkt worden waar normaal gezien mensen komen. Het gaat over de middenbeuk, het schip en het koor. "Deze werken worden uitgevoerd omdat er slijtage is aan het dak", zo vertelt Luc, een werknemer van N&V renovatiewerken. De koster hoopt dat de werken kunnen doorgaan in deze bizarre omstandigheden.

Corona, de boosdoener

Voorlopig kunnen mensen nog naar de kerk gaan en kunnen de vieringen nog plaatsvinden met strenge maatregelen. "Onze bezoekers moeten een mondmasker dragen, handen ontsmetten bij het binnenkomen en er mogen maar maximum 150 personen aanwezig zijn", zo vertelt Johan Vrancken. De schrik voor verdere verstrengingen en eventuele besmettingen is zeker aanwezig bij de koster van de kerk: "Ik heb er slapeloze nachten van. Gelukkig is nog niemand besmet geraakt met Covid-19. Ook onze werkmannen hebben het virus nog niet gekregen, want dit zou de werken vertragen door een verplichte quarantaine van 10 dagen."

Door de stijgende coronacijfers vreest de koster dat de overheid zal zeggen dat de kerken moeten sluiten. Ook tijdens de eerste golf was het niet aangenaam werken. "Bij de begrafenissen mochten we soms maar vijftien personen ontvangen. Dit was zeker niet gemakkelijk in zulke moeilijke tijden", vertelt Johan. Zondag 1 en maandag 2 november zijn speciale dagen om onze overledenen te herdenken. Deze dagen wil de kerk niet zomaar voorbij laten gaan. "Met Allerzielen zullen er twee avondmissen plaatsvinden. Zo kunnen de mensen het kruisje van hun dierbaren nog komen ophalen (zie foto 2). Daarnaast moeten de mensen zich ook op voorhand inschrijven voor het geval dat we ze moeten opbellen. Als de viering niet mag doorgaan door de nieuwe maatregelen van vanavond, dan zullen wij een alternatief hebben", aldus nog Johan Vrancken.


    Immo

    Auto's in de kijker

    Jobs in de regio