©  ISOPIX

Stella McCartney, die zelf moeder verloor aan ziekte, zet borstkankerpatiënten in spotlights

Breast Cancer Awareness Month ligt ontwerpster Stella McCartney na aan het hart. Elk jaar in oktober organiseert ze een speciale actie rond borstkanker. Dit keer zet ze twaalf vrouwen in de schijnwerpers die genezen zijn van de ziekte of er nu mee worden geconfronteerd.

flb

Jaarlijks krijgen nog altijd een miljoen vrouwen wereldwijd de diagnose van borstkanker te horen. Het overkwam ook Linda McCartney, de moeder van Stella McCartney. In 1998 overleed ze aan de ziekte. Breast Cancer Awareness Month is dan ook al sinds 2014 telkens een belangrijke maand voor de Britse ontwerpster.

“Het is meer dan twintig jaar geleden dat ik mijn moeder Linda verloor aan deze vreselijke ziekte en er gaat geen dag voorbij dat ik er niet aan denk”, zegt McCartney in een reactie aan Vogue. “Dat is ook waarom ik zo’n voorvechter ben van het vroeg opsporen en detecteren van borstkanker. Ik wil dat niemand het verlies van een moeder, zus, tante of vriend moet meemaken zoals onze familie dat heeft meegemaakt.”

Kortfilm

In het verleden ontwierp McCartney voor de maand oktober onder meer aangepaste beha’s voor vrouwen die een mastectomie hebben ondergaan, dit keer heeft ze samen met fotografe Lynsey Addario een reeks portretten gemaakt die werden gebundeld in de kortfilm A letter to my loved ones.

Daarin doen twaalf vrouwen hun verhaal over hun ervaringen met borstkanker. Allen waren ze jonger dan 35 toen ze de diagnose kregen. Addario en McCartney willen daarmee benadrukken dat heus niet enkel oudere vrouwen borstkanker krijgen en dat regelmatig op controle gaan essentieel is voor elke leeftijdscategorie.

Meer over Borstkanker

Niet te missen