Populaire YouTuber nog steeds vermist. © TVL

Hasseltse YouTuber Kastiop spoorloos verdwenen: “Hopen op het beste”

Hasselt -

“Sinds de lockdown ging het wat minder met hem. We kunnen enkel hopen op het beste”, zegt Vincent Frère. Zijn huisgenoot Kacper ‘Kastiop’ Przybylski (22), een van de bekendste YouTubers van Vlaanderen, is sinds vrijdag spoorloos verdwenen.

Marij Wyers, Koen Luts en Joos Meesters

De laatste dateert van twee weken geleden. Sindsdien kregen zijn volgers geen nieuwe video’s te zien op het kanaal van Kastiop, de naam waaronder Hasselaar Kacper Przybylski actief is op YouTube. Omdat hij in zijn filmpjes vaak humor gebruikt, dachten sommige volgers aanvankelijk dat zijn opsporingsbericht een grap was. Maar dat is het allerminst.

Vrijdag rond 16 uur verliet Przybylski de woning van zijn moeder aan de Windmolenstraat in Hasselt. Hij verplaatst zich in een donkerblauwe Mercedes C180. “Woensdagavond na mijn werk heb ik hem voor het laatst gezien”, zegt Vincent Frère, die met Kastiop een woning deelde in Hasselt. “Hij zei dat hij bij zijn moeder ging slapen. Vrijdag stuurde een vriend me hoe het met Kacper was. Ik dacht dat hij nog bij zijn moeder was, maar daar was hij blijkbaar niet meer. Ik heb hem nog berichtjes proberen te sturen, maar daar kwam geen antwoord op.”

Onrustwekkend

Politie en Child Focus noemen de verdwijning onrustwekkend en verspreidden onmiddellijk een opsporingsbericht. “We zijn via alle mogelijke kanalen naar hem op zoek”, zegt Frère. “We doen navraag bij iedereen die hem kent, andere YouTubers besteden aandacht aan zijn verdwijning en we hebben de straten doorzocht. Maar voorlopig hebben we geen enkel aanknopingspunt. Hopelijk helpt zijn bekendheid en de media-aandacht voor zijn verdwijning bij de zoektocht.”

Volgens zijn huisgenoot spelen de coronamaatregelen mogelijk een rol in Przybylski’s verdwijning. “Voor de eerste lockdown had hij zich een motor aangeschaft waar hij graag mee reed. Het was een uitlaatklep. Door de lockdown kon dat minder. Ook op professioneel vlak voelde hij de impact van corona toenemen. In combinatie met minder sociaal contact woog dat wel op hem. Toen de maatregelen versoepeld werden, ging het even beter, maar sinds de invoering van de avondklok zat hij weer veel op zijn kamer en sprak hij enkel nog met zijn moeder.”

Joviaal

Kacper Przybylski woonde in zijn jeugdjaren in Lummen en daar liep hij ook school. Vroegere klasgenoten typeren hem als een joviale kerel. “Hij is nog helemaal dezelfde als toen hij in de lagere school zat. Ik zag hem nog af en toe en ook via de sociale media hadden we contact. Voor de lockdown heb ik hem nog ontmoet en als ik wist waar hij was, dan was ik nu al onderweg”, aldus een Lummense leeftijdsgenoot.

Ook Jochen Cox was een jeugdvriend van Kacper. “Een hele tijd geleden hadden we nog eens afgesproken aan het kanaal in Hasselt om wat te chillen. We hebben toen bijgepraat. Nu heb ik hem via Messenger een bericht gestuurd dat ik er voor hem ben. Jammer genoeg is dat niet aangekomen, vermoedelijk is hij dus uitgelogd”, aldus Jochen.

Campagne

De ironie wil dat Przybylski recent samenwerkte met Child Focus voor een campagne over de gevaren van gamen. Nu is hij zelf het onderwerp van een van hun opsporingsberichten. “In principe sturen wij alleen maar berichten uit van verdwijningen tot en met 18 jaar. Is de verdwijning onrustwekkend, dan afficheren we tot en met 25 jaar”, reageert Child Focus-woordvoerder Stephan Smets. “Via de politie en het parket weten we dat deze verdwijning volledig buiten het normale valt.”

Aan Kacper wordt gevraagd contact op te nemen met zijn familie en zijn naasten om hen gerust te stellen. “Onze prioriteit is nu om Kacper te vinden. We kunnen enkel hopen op het beste”, zegt Vincent Frère.

Wie weet waar Kacper is, wordt gevraagd contact op te nemen met de politie via het gratis nummer 0800 30 30 0 of via opsporingen@police.belgium.eu.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio