Aangeboden door A.S.Adventure
Mechels Broek

Mechels Broek© Wim Dirckx

Ontdek de A.S.Adventure-wandelroutes van Natuurpunt

Meer natuur in eigen land: dat is een goed doel waar A.S.Adventure zich maar al te graag achter schaart! Met de hulp van de Natuurpunt-experts stippelde het tien unieke wandelroutes uit door de mooiste natuurgebieden van Vlaanderen. Hier ontdek je hoe betoverend mooi onze natuur kan zijn. Tijd voor een ontdekkingstocht in eigen streek!

Antwerpen

Mechels BroekAfstand: 5,4 kmBeschikbaar in de Natuurpunt-app: ja

In de schaduw van de Sint-Romboutstoren, gevleid tegen de stad Mechelen, strekt zich een groots weidelandschap uit: het Mechels Rivierengebied. Dit natuurgebied bestaat uit drie kleinere gebieden – Mechels Broek, Barebeekvallei en Mispeldonk – waar je heerlijk kunt wandelen of in één van de vogelkijkhutten vogels kunt spotten, zoals de blauwborst, ijsvogel, rietzanger of kuifeend.

Hobokense PolderAfstand: 7,5 kmBeschikbaar in de Natuurpunt-app: ja

De Hobokense Polder is de grootste brok natuur in Antwerpen Stad, en wat voor één! In dit verrassend rustige decor met een grote verscheidenheid aan landschappen groeien meer dan 500 verschillende plantensoorten en 360 soorten paddenstoelen. In de late lente stelen orchideeën er de show en je komt hier gallowayrunderen tegen.


 

 © Yves Adams

Landschap De LieremanAfstand: 5,5 kmBeschikbaar in de Natuurpunt-app: ja

Landschap De Liereman is één van de oudste natuurgebieden van België. Kruidig ruikende gagelstruiken, zoetgeurende brem, frisgroene bossen en uitgestrekte heide zorgen langs het Duinenpad voor een Kempens festival van geuren en kleuren. De bossen, heide, graslanden, stuifduinen en vennen maken van Landschap De Liereman een uniek natuurgebied in Europa. Opgelet: honden zijn niet welkom in dit kwetsbare gebied.

Trek je erop uit voor een stevige herfstwandeling?
Ontdek hier je ideale uitrusting »

Oost-Vlaanderen


 

 © Yves Adams

Bos ‘t EnameAfstand: 6,4 kmBeschikbaar in de Natuurpunt-app: nee

Aan de groene rand van de Vlaamse Ardennen ligt Bos t’Ename, een magnifiek bos dat uitzonderlijk rijk is aan planten – van bosorchissen tot maagdenpalm – en dus een echte aanrader voor wandelaars. Naast een flinke, leerrijke tocht doorheen een gevarieerd landschap, bieden wandelingen in Bos t’Ename ook prachtige panorama's op de Scheldevallei. Opgelet: het wandelpad is niet toegankelijk voor kinderwagens of rolstoelgebruikers.


 

 © Gert Du Cheyne

HeidebosAfstand: van 4,1 tot 10 kmBeschikbaar in de Natuurpunt-app: ja

Eindeloos genieten van het landschap, zeldzame planten spotten of kleurrijke vlinders bestuderen: het kan allemaal in het Heidebos. Polders en kreken zwaaien de plak in het noorden van Oost-Vlaanderen. Ten zuiden daarvan, van Maldegem tot Stekene, ligt een brede zandrug waarop planten en dieren voorkomen die je eerder in de Kempen verwacht. Majestueuze dreven en restanten van een oud fort: het Heidebos heeft alles om het bezoekers naar de zin te maken.


 

 © Koen Steenhoudt

RaspaillebosAfstand: 7,7 kilometerBeschikbaar in de Natuurpunt-app: nee

Op de flanken van de Bosberg, tussen de valleien van de Dender en de Mark in Geraardsbergen, ligt het Raspaillebos. Het landschap combineert de steile trekken van de Vlaamse Ardennen met de zachte glooiingen van het Pajottenland. De kleurrijke bosomgeving nodigt uit om er het hele jaar lang van te genieten, met slingerende paden tussen dichte bossen, bloemenrijke dreven en het open landschap.

Trek je erop uit voor een stevige herfstwandeling?
Ontdek hier je ideale uitrusting »

West-Vlaanderen

Stadswallen van DammeAfstand: 9 kmBeschikbaar in de Natuurpunt-app: ja

De Stadswallen van Damme zijn één van de mooiste stukjes natuur van West-Vlaanderen. Nadat het militair belang verdween, evolueerden de grachten tot een diversiteit aan moerasbiotopen. Naast schitterende uitzichten, geniet je hier ook van heel wat vogels, zoals de kleine rietgans en de kolgans. Mooi meegenomen: de paden zijn ook toegankelijk voor kinderwagens en rolstoelen.


 

 © Yves Adams

Gulke PuttenAfstand: 7,2 kmBeschikbaar in de Natuurpunt-app: nee

Ten zuiden van Brugge vind je Gulke Putten, een natuurreservaat waar enkele van de zeldzaamste dieren van Vlaanderen leven, zoals de levendbarende hagedis en de rups van de veelvraatvlinder. Kom er wandelen en geniet van bloemenrijke paden, rustieke bossen en uitgestrekte graslanden. In de begrazingsblokken, die je via klappoortjes binnengaat, kunnen gallowayrunderen je pad kruisen.

Vlaams-Brabant & Brussel


 

 © Jeroen Mentens

AntitankgrachtAfstand: 14 kmBeschikbaar in de Natuurpunt-app: nee

De Antitankgracht en het aangrenzende Haachts Broek zijn één van de weinige wandelplekken in Vlaams-Brabant waar je het gevoel krijgt dat je zelfs kunt verdwalen. Met zijn rijke loofbossen, broekbossen en hooilanden is dit een schitterend moerasgebied. De vele bruggetjes en knuppelpaden maken het wandelparcours heel het jaar begaanbaar. Hou je ogen open voor de kleine zoogdieren (denk aan wezels, konijnen en egels) die zich hier thuis voelen.


 

 © Wim Dirckx

SilsombosAfstand: 4,5 kmBeschikbaar in de Natuurpunt-app: nee

Het Silsombos is een paradijs voor natuurliefhebbers die van een fikse wandeling houden. Het is een mysterieuze plek waar legendes en natuur met elkaar verstrengeld zijn. In mei, juni en juli bloeien de bosorchissen, het kleurrijke uithangbord van het gebied dat deel uitmaakt van De Groene Vallei, een oase van rust tussen de steden Leuven, Brussel en Mechelen.