Aangeboden door A.S.Adventure

© Jack Wolfskin

Hoe werkt een ademende regenjas?

Slecht weer bestaat niet, slechte kledij wel, zo luidt het bekende Scandinavische spreekwoord. Wil je wandelen, fietsen en reizen zonder nat te worden? Kies dan voor de nieuwe generatie regenjassen, die 100 procent waterdicht, superlicht, compact én bijzonder ademend zijn. Hoe dat kan? Het geheim zit in het innovatieve lagensysteem.

Waterdicht én ademend

First things first: wat doet een ademende regenjas? Simpel, enerzijds voorkomt hij dat er regen naar binnen komt en tegelijk werkt hij je zweet naar buiten. Een goed ademende jas laat dus alleen vocht van binnen naar buiten door.

Transpireren doe je sowieso, maar de kwaliteit van je jas zal bepalen hoe lang dat zweet op je lichaam blijft plakken. In een jas die niet goed ademt, kan je transpiratievocht niet snel genoeg ontsnappen en wordt het binnen in je jas warmer dan buiten. Zo ontstaat er condensatie, wat zorgt voor een klam gevoel onder je jas.

Denk er wel aan: een volledig waterdichte jas kan nooit 100 procent ademend zijn, hoe kwaliteitsvol hij ook is. Voor zware fysieke inspanningen waarbij je snel en veel zweet, kies je dus beter geen extreem waterdichte jas, maar geef je prioriteit aan een uitstekend ademend vermogen. Afhankelijk van je activiteit kan een softshell de juiste keuze zijn: minder waterdicht, maar beter ademend dan een regenjas.


 

 © Jack Wolfskin

Membraan versus coating

Regenjassen kan je grofweg opdelen in twee categorieën met elk hun eigen waterdichte techniek:

• Jassen met membraan laten zich dragen als een tweede huid. Ze zijn uitgerust met een 100 procent waterdicht en ademend membraan, vaak met kleine poriën waarlangs het zweet gemakkelijk wordt afgevoerd. Gore-Tex is een bekend voorbeeld.

• Jassen met coating (denk aan Texapore van Jack Wolfskin of DryVent van The North Face) zijn ook ademend en water- en winddicht, maar net iets minder duurzaam. Aan de binnenkant werd een flinterdun vernislaagje – de zogenaamde ‘coating’ – aangebracht die de plaats van het membraan inneemt en mee voor de waterdichtheid zorgt.

Laag per laag

Of je nu kiest voor een jas met membraan of met coating, stel jezelf zeker de vraag voor welke activiteit je hem nodig hebt. Dit heeft een invloed op het lagensysteem van de jas.

• Voor natte wandelingen heb je aan een 2-laagse jas voldoende. Hierbij wordt een losse beschermingsvoering – ook wel ‘meshstructuur’ of simpelweg een netje genoemd – in de jas genaaid, zodat die soepel en ademend is.

• Lopers, fietsers en mountainbikers kiezen het best voor een lichtgewicht 2,5-laags model. De beschermingslaag wordt in de coating of het membraan ingewerkt, wat het doorademingsvermogen vergroot. Let wel: deze jassen zijn fragiel en dus minder geschikt om zware rugzakken mee te dragen.

• Voor intensieve klim- en trektochten zijn de duurzame 3-laagse jassen het sterkst, maar omdat de voering met lijm tegen het membraan gekleefd zit, is hun ademend vermogen wel kleiner.


 

 © Jack Wolfskin

Extra waterafstotend laagje

Dankzij de duurzame waterafparelende DWR-laag (Durable Water Repellent) aan de buitenkant van de jas glijden waterdruppels zo naar beneden. Deze waterafstotende laag zorgt ervoor dat het water niet in de stof doordringt, de jas sneller droogt en het ademend vermogen van de jas onaangetast blijft. Bij jassen zonder zo’n laag raakt de buitenstof snel verzadigd, waardoor transpiratie niet meer kan ontsnappen en er aan de binnenkant condensatie optreedt. Ook krijgt vuil op die manier vrij spel om zich in de stof te nestelen.