Premier Alexander De Croo (Open Vld): “Limburg komende dagen in alarmfase 4” © TVL

Extra maatregelen op komst: Franstaligen vragen verbod op niet-essentiële verplaatsingen

Het Overlegcomité zal zich donderdagavond al buigen over strengere coronamaatregelen. Een algemene lockdown zit er vooralsnog niet aan te komen, al gaan er wel Franstalige stemmen op om een verbod op niet-essentiële verplaatsingen in te voeren.

Hannes Heynderickx, Farid El Mabrouk en Koen Baumers

“Geen nieuwe algemene lockdown”, zei premier Alexander De Croo (Open Vld) vanmiddag in de Kamer. Maar strengere maatregelen, die zitten er sowieso aan te komen.

LEES OOK. Mondmaskerplicht en weer alleen winkelen: deze verstrengingen liggen morgen op tafel

Om 20 uur vindt een digitale vergadering plaats met vertegenwoordigers van de verschillende regeringen in ons land. Die vergadering stond oorspronkelijk ingepland als voorbereiding op het Overlegcomité van vrijdag. Maar nieuwe cijfers over ziekenhuisopnames en uitval van zorgpersoneel zette te veel druk op de ketel: wachten tot vrijdag lukt zelfs niet meer. Verschillende politici bevestigen dan ook aan onze redactie dat de verwachting leeft om vanavond of vannacht al nieuwe maatregelen vast te leggen. Strengere regels voor sport, cultuur en evenementen komen er sowieso.

De veelbesproken coronabarometer komt er niet. “Het heeft geen zin om op dit moment in de crisis af te spreken welke maatregelen gelden bij niveau 3”, is te horen in de Wetstraat. Er staan wel nieuwe regels in de steigers voor sport, cultuur en evenementen, want het is wel degelijk de bedoeling om nog verder te snoeien in het sociaal leven.

LEES OOK. Lockdown 2.0 “enige optie” volgens experts: hoe ver wil politiek gaan?

Mocht de politiek vanavond toch geen consensus bereiken, dan komt er morgen alsnog een bijkomende vergadering. In ieder geval zal de regering morgen breed communiceren naar de bevolking en naar de pers.

LEES OOK. Verstrengde maatregelen op komst voor publiek bij profvoetbal

Meer over Coronavirus

Nieuwe Video's