Koning Willem-Alexander betuigt spijt in videoboodschap over vakantie: “het was heel onverstandig” © Twitter Koninklijk Huis

Koning Willem-Alexander betuigt spijt in videoboodschap over vakantie: “het was heel onverstandig”

De Nederlandse Koning Willem-Alexander heeft woensdag op het social mediakanalen van het Koninklijk Huis in een videoboodschap samen met koningin Máxima zijn spijt betuigd over hun vakantie naar Griekenland.

“Met spijt in het hart richt ik mij tot u”, zo begint koning Willem Alexander zijn videoboodschap nadat hij door de Nederlandse bevolking de wind van voren kreeg voor zijn reis naar Griekenland. Vorige vrijdag liet de koning weten dat hij zijn reis vroegtijdig zou afbreken, zaterdagavond stond hij alweer op Schiphol airport. Opvallend: hij vertrok met een regeringsvliegtuig en kwam terug met een lijnvlucht van KLM. De zware kritiek kwam er nadat de Nederlandse bevolking expliciet was opgeroepen om zo veel mogelijk thuis te blijven nu de coronacijfers rood kleuren.  

LEES OOK. Nederlandse koning Willem-Alexander breekt vakantie in Griekenland af na hevige kritiek

De Nederlandse Premier Mark Rutte moest vrijdagavond bekennen dat hij op de hoogte was van de vakantieplannen van Willem-Alexander. Ook hij kwam daardoor politiek zwaar onder vuur te liggen. Zondagmiddag stuurde hij een brief naar de Nederlandse Tweede Kamer waarin hij erkent “een verkeerde inschatting” gemaakt te hebben. “Ik draag hiervoor de volledige ministeriële verantwoordelijkheid”, zo luidde het.

(CJ)

Meer over Nederland