De kleinste kermis

Rudi Lavreysen schrijft een column over het dagelijkse leven in Lommel.

Rudi Lavreysen

Een klein jaar. Zo kunnen we dit jaar omschrijven, want onze omgeving wordt alsmaar kleiner. Onze bubbel slinkt zienderogen, zoals een ijsje in de woestijn. Het enige wat ons nog rest is de gezinsbubbel. Maar wat met de mensen die het zonder die bubbel moeten doen? Het jaar tweeduizendtwintig zal later als een klein en eenzaam jaar in de geschiedenisboeken staan.

We moeten ons alsmaar meer optrekken aan het kleine geluk. Maar is geluk niet altijd groot? Een mens vraagt zich wat af dezer dagen. Wat moet je anders? Werken, wandelen en thuis de buitenwereld naar binnen halen. Een boek of de krant lezen, netflixen of het internet uitpluizen.

Daar stootte ik onlangs op een prachtige foto van mijn goede kennis Robert. Hij ziet de wereld door de lens van zijn fototoestel zoals ik die graag zie. Hij laat altijd een stukje verbeelding over.

Dat was ook het geval op de foto van de kleinste Lommelse kermis. Meer bepaald de kermis van Stevensvennen, meteen ons kleinste gehucht. De kermis bestond uit niet meer dan een frietkraam en een viskraam. Ik kon de friet bijna ruiken. Maar ik moet toegeven dat ik die nogal snel ruik.

Naar mijn idee is het ook ons gehucht met de mooiste naam. Een naam die zo in een boek past. Het internet leert me dat Stevensvennen pas in 1805 een eerste bewoner kende. Het was destijds niet meer dan moeras, heide en hooiland. Kortom: vennengebied. Het eerste gedeelte van de naam is trouwens genoemd naar de familie Steenmans die er in de beginjaren woonde.

Later vestigden er zich in Stevensvennen heel wat industriële families, waarbij ook de familie Emsens. Hun villa kreeg eerst de naam 'Chalet des Bruyères', maar werd later omgedoopt naar ‘Villa des Roses’. Inderdaad, net zoals de titel van de eerste roman van Willem Elsschot uit 1913. Misschien was Stanislas Emsens wel een Elsschot-fan? Misschien hebben ze de villa wel naar het boek genoemd?

Ik zei het al. Stevensvennen past zo in een boek.


    Immo

    Auto's in de kijker

    Jobs in de regio