© Gerrit Schuermans

Inne Peeters (19) staat haar mannetje in Limburgse dartswereld

“Denk niet te snel het is maar tegen een vrouw, want voor je het weet heeft zij de beker vast.” De 19-jarige kleuterjuffrouw in spe Inne Peeters uit Millen bij Riemst heeft een niet-alledaagse hobby. Inne maakt furore in de Limburgse dartswereld met de pijltjes van haar oma. “Onze familie ademt darts”, zegt de kapitein van DC Fire Darts.

Gerrit Schuermans

Inne Peeters (19) uit Millen bij Riemst zit in het eerste jaar leraar kleuteronderwijs op Hogeschool PXL, maar tijdens haar vrije staat ze in menig café in Limburg. Niet om pinten te hijsen, maar om te dartsen, iets wat ze al met de paplepel meekreeg. Ze maakt dan ook deel uit van de derde generatie darts spelers in haar familie.

“Mijn grootvader startte met de toenmalige Zuid-Limburgse darts”, vertelt Inne enthousiast. “Vandaag is mijn vader, Johny Peeters, voorzitter van de Limburgse Darts Liga. Ook mijn broer Brecht, die al sinds zijn 14de darts speelt, is er bestuurslid. Als deel van de derde generatie ben ik vorig jaar ook in de dartswereld gerold. Mijn grootouders hadden vroeger café waar ik als 10-jarige regelmatig langsging. Er werd daar natuurlijk ook darts gespeeld. Daar gooide ik mijn eerste pijltje. Als kleine meid mocht ik steeds de pijltjes van mijn oma gebruiken en ook nadien ben ik de hare blijven gebruiken. Of ze mij extra geluk in het spel geven, dat weet ik niet, maar ik zou ze niet snel omruilen voor andere.”

Kapitein van DC Fire Darts

“In de zomer van 2019 deed ik mee aan de zomercompetitie van de Limburgse darts”, gaat Inne verder. “Tijdens deze competitie werd ik aangesproken door een ploeg die nog een vrouwelijke speler zocht om de ploeg te vervolledigen. Ik heb toen beslist om in die ploeg te stappen en mijn kans te wagen. Dit jaar ben ik een stapje verder gegaan en heb ik mijn eigen ploeg samengesteld. Ik ben nu zelf kapitein van DC Fire Darts. Ik kan als enige vrouwelijke dartsspeler in mijn ploeg gerust mijn mannetje staan. De meerderheid van de spelers zijn mannen maar ik kan je verzekeren dat de vrouwelijke spelers niet moeten onder doen. Ik ken voldoende vrouwelijke spelers die keer op keer met de winst gaan lopen als ze tegen een man spelen. Aan de mannelijke spelers zeg ik: ‘denk niet te snel ‘ik moet maar tegen een vrouw, want voor dat je het weet heeft zij de beker vast waarvan jij enkel kan dromen’. Het is mijn droom om ooit een WK Darts te kunnen spelen en natuurlijk ook te winnen. Dat is alvast een uitdaging voor de toekomst.”

‘De Rooi’

“Ik speel niet alleen bij de Limburgse Darts Liga maar ook in de Tongerse Darts Liga. Hier maak ik deel uit van een nieuwe ploeg. Onze ploeg heet DC De Rode Pijl en de naam verwijst naar onze cafébazin Hilda Bertrand beter bekend als ‘De Rooi’. Dankzij haar kunnen wij onze hobby uitoefenen. Tijdens deze bizarre coronatijden zijn wij steeds welkom geweest en natuurlijk willen wij haar ook steunen nu de horeca het extra moeilijk heeft. Momenteel zullen we het even zonder Hilda en haar café moeten doen omwille van de verplichte sluiting van cafés en restaurants maar dat wil niet zeggen dan we niet blijven trainen in ons kot.”

Hoofdrekenen

Heeft een kleuterjuffrouw baat bij al die pijltjes? “Zeker wel”, zegt Inne resoluut. “Dankzij darts leer je skills die je ook kan gebruiken wanneer je voor de klas staat. Ik kan alvast heel goed hoofdrekenen”, lacht Peeters, “maar vergeet ook niet dat je leert om op stressmomenten rustig te blijven en dat je een goed doorzettingsvermogen nodig hebt. Zowel bij darts als voor de klas is opgeven nooit een optie.”

    Immo

    Auto's in de kijker

    Jobs in de regio