©  JEFFREY GAENS

Deze strengere regels gelden vanaf dit weekend in de voetbalstadions

Dinsdag heeft de Pro League opnieuw overlegd met de overheden om de laatste details omtrent publiek in de voetbalstadions af te werken. Fans blijven toegelaten in de stadions. De regels waaraan ze zich moeten houden, zijn wel iets strenger.

De profclubs moeten nu tegen komend weekend de nieuwe regels toepassen. De Pro League gaat nu aan de slag met de clubs en alle relevante overheden om deze bepalingen zo snel mogelijk te verwerken in de protocollen.

Hieronder de nieuwe regels waaraan de voetbalfans zich moeten houden:

-De bubbels van de fans mogen nog maar uit maximaal vier personen bestaan.

-Tussen elke bubbel moet anderhalve meter afstand zijn.

-Elk compartiment in het stadion mag maximaal 200 toeschouwers tellen.

-Het dragen van een mondmasker is ten allen tijde verplicht. Daarom zijn eten, drinken en roken verboden in het volledige stadion.

LEES OOK. 3.750 toeschouwers toegelaten op Sclessin voor Europa League-duel tegen Rangers

Weinig evident

De Pro League bereikte eind augustus een akkoord over een terugkeer van de voetbalsupporters naar de stadions tijdens de competitiewedstrijden in 1A en 1B. Er werd een protocol opgesteld, in samenwerking met overheden, politie, Voetbalcel en de clubs. Het document beschrijft de vele maatregelen die nodig zijn als clubs meer dan 400 supporters wilden ontvangen. Wachtrijen moeten vermeden worden, elke bubbel moet anderhalve meter afstand houden van de andere, het publiek moet in aparte tijdvakken binnen en buiten gaan, mondmaskers zijn verplicht, overal moet gratis ontsmettingsmiddel staan, enzovoort. Alle Belgische profclubs werkten op basis van het protocol verder met de lokale overheden om opnieuw enkele duizenden thuisfans te ontvangen.

Na het Overlegcomité van afgelopen vrijdag, waarop strengere maatregelen tegen de coronagolf werden aangekondigd, voldeden de sportprotocollen niet meer. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) zei daarop dat de protocollen herbekeken zouden worden tegen komende vrijdag. De Pro League belooft dat de verstrengde protocollen voor toeschouwers komend weekend al van kracht zullen zijn.

“De Pro League legde deze bepalingen in overleg nadien voor aan de profclubs die deze moeten opnemen voor hun wedstrijden van komend weekend”, klinkt het. “Dat wordt, gezien de korte tijdsduur, een weinig evidente oefening. De Pro League gaat nu aan de slag met de clubs en alle relevante overheden om de nieuwe bepalingen zo snel mogelijk te verwerken in de protocollen.”

Meer over Coronavirus

Nieuwe Video's