©  BELGAIMAGE

AZ speelt in Napels, ondanks dertien (!) coronabesmettingen: the show must go on in Europa League

De uitwedstrijd van AZ tegen Napels op de eerste speeldag in de Europa League gaat donderdag vooralsnog door. Dat ondanks dat er dertien spelers van de Nederlandse ereklasser zijn besmet met het coronavirus. Dat meldt de Alkmaarse club op zijn website.

Afgelopen vrijdag waren er al negen gevallen van corona bij AZ. Het ging toen om zes spelers (van wie vier uit de A-selectie) en drie werknemers. Dinsdag kwamen er acht nieuwe besmettingen bij.

Na overleg met de Gemeentelijke Gezondheidsdienst, de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond en de Europese Voetbalfederatie is beslist dat de wedstrijd doorgaat, tenzij de Italiaanse lokale autoriteiten dat verbieden. AZ reist woensdag met een zeventienkoppige selectie af naar Italië. Die selectie wordt woensdagochtend bekendgemaakt.

“AZ heeft de afgelopen maanden de geldende procedures zorgvuldig gevolgd. De meerderheid van de positief geteste spelers vertoont geen klachten”, schrijft de club op zijn website. Doordat er vrijdag besmettingen waren geconstateerd bij de selectie, ondernam de club preventief actie door extra testen uit te voeren. Daar kwamen de acht nieuwe besmettingen uit.”

De UEFA en de KNVB houden in principe dezelfde richtlijn aan: als een club over dertien fitte spelers kan beschikken, inclusief een doelman, kan een duel doorgaan.

Napels kreeg eerder deze maand een coronagolf te verwerken. De club van Rode Duivel Dries Mertens kwam daardoor op 4 oktober niet opdagen voor de uitwedstrijd tegen Juventus.