©  BELGA

Lorena Wiebes uitgeroepen als winnares

Jolien D’hoore sprint het snelste in Driedaagse Brugge De Panne, maar wordt gedeclasseerd: “Een te strenge beslissing”

Jolien D’hoore won aan het slot van de Driedaagse Brugge De Panne - die tegenwoordig slechts één dag duurt - de sprint van een omvangrijke kopgroep, maar werd na afloop gedeclasseerd omdat ze haar naaste belager Lorena Wiebes in de honderd slotmeters teveel naar de nadar drong. De Belgische topsprinter pakt daardoor naast haar tweede wereldbekerzege van het seizoen. Woensdag is het aan de mannen.

LEES OOK. Onze man blikt terug op wegseizoen bij de vrouwen: “Kwestie van tijd vooraleer Kopecky topklassieker wint”

Tijdens de eerste koershelft viel er niets te beleven. Enig animo dook pas een eerste keer halfkoers op, toen het peloton door een valpartij in twee delen scheurde. Alles kwam echter terug samen en ook de passage door De Moeren zorgde voor weinig afscheiding.

Op dertig kilometer van de streep nam Boels-Dolmans de wedstrijd in handen. Zelfs Jolien D’hoore verscheen zelf in de spits van de wedstrijd en ook Team Sunweb verscheen in de frontlinie voor topsprintster Lorenz Wiebes. Beide topploegen trokken waaiers naar hartenlust en dat zorgde voor forse scheuren, de Belgische topfavorieten - met naast D’hoore vooral ook Lotte Kopecky - bleven mooi voorin overeind bij een zestienkoppige leidersgroep.

Christine Majerus deelde als eerste een speldenprik uit maar de Sunweb-meiden, met vijf voorin, lieten niet begaan. Bovendien sloot er op acht kilometer van de streep een achtervolgend achttal aan, onder hen ook Ronde-winnares Chantal Van den Broek-Blaak. Spanning troef dus maar late uitvallen van onder meer Amy Pieters, Elisa Lonngo Borghini, Christine Majerus en Ellen van Dijk (tot tweemaal toe) leverden niets op. Op anderhalve kilometer van de streep probeerde Pieters nog een laatste keer iedereen te verschalken maar ook dat feest ging niet door en de sprint was onvermijdbaar.

Jolien D’hoore zette de sprint van ver in, maar week uit naar rechts en kon Lorena Wiebes zo nipt afhouden. En verdacht manoeuvre en nadat de jury de finishbeelden had herbekeken, werd D’Hoore gedeclasseerd. Lorena Wiebes werd zo tot laureate uitgeroepen, Lisa Brennauer werd tweede en Lotte Kopecky mocht als derde alsnog mee het podium op.

Jolien D’hoore vindt declassering te streng

“Ik denk dat dit toch wel een te strenge beslissing is”, reageerde Joien D’hoore dinsdag na haar declassering in de Driedaagse De Panne-Brugge. “Ik voelde Wiebes komen en ging wel wat naar links om haar op te vangen, maar het was niet zo dat ik helemaal de deur dichtklapte.”

“Ik reed haar zeker niet in de hekkens. Ik deed een automatische reactie. Een actie die elke sprinter wel doet als hij voelt dat er iemand nadert. Om me daarvoor te declasseren, dat vind ik toch wel straf. Ik mag tevreden zijn over mijn seizoen, maar het eindigt echt wel zuur en in mineur op deze manier.”

Lorena Wiebes: “Had declassering niet verwacht”

“Eerlijk gezegd maakte ik in de sprint wel een kleine fout. Ik ging de spurt net iets te laat aan”, beseft Wiebes. “Ik kwam wel nog dichtbij Jolien, maar had niet verwacht dat die gedeclasseerd zou worden. De overwinning kwam dus wel uit de lucht vallen.”

De jury oordeelde dat D’hoore in volle sprint te fel van haar lijn afweek. “Naarmate de eindmeet naderde, zag ik de nadarafsluiting wel heel dichtbij komen”, zegt Wiebes. “En het kan daarbij natuurlijk heel flink verkeerd gaan. Dat hebben we een paar maanden geleden gezien in Polen met Fabio Jakobsen. Sprinten moet nu eenmaal zonder trammelant gebeuren. Toch had ik het niet gedacht dat de jury D’hoore alsnog zou terugzetten. Maar de veiligheid primeert, of zou alleszins moeten primeren in het wielrennen.”

“Het zou kunnen dat dit de laatste wedstrijd van het seizoen was. Normaal gezien staat Bretagne en Madrid ook nog op mijn programma, maar de kans dat die koersen doorgaan, schat ik klein in. Dus nog even afwachten, al sta ik nog te popelen om een vervolg te breien aan mijn seizoen. Komen die koersen er niet, dan heb ik mijn seizoen toch afgesloten met een schitterende zege.”

Lotte Kopecky blij met onverwachte podiumplaats

Lotte Kopecky viel in eerste instantie net naast het podium maar werd door de declassering van Jolien D’hoore net als vorig jaar derde.

“Dit is een mooie afsluiter van mijn wegseizoen”, reageerde Kopecky. “De manier waarop ik alsnog het podium op mag, vind ik niet zo leuk. Maar het is wat het is. De regels in de sprint zijn er voor iedereen. Soms moet de jury eens doorbijten, zodat het niet te roekeloos wordt. Wanneer ik een fout maak, zal ik ook wel terechtgewezen worden. Zelf heb ik de sprint niet gezien. Ik was bezig met mijn eigen spurt en had geen oog voor wat er links van mij met D’hooore en Wiebes gebeurde. Ik kan dus ook niet zeggen of de beslissing terecht was of niet.”

De Belgische kampioene duikt nu het veld in. “Ik start inderdaad in Ruddervoorde. Gewoon voor de fun. Normaal gezien stond Parijs-Roubaix op mijn programma. Die koers gaat dus niet door. Ook het Europees kampioenschap op de piste was iets voor mij, maar daar heeft men ook een kruis over getrokken. Dus ga ik veldrijden. Gewoon puur voor het plezier. Ik start in Ruddervoorde zonder druk. Ik kan terugblikken op een mooi wegseizoen, ook al was dat net iets te kort door die coronatoestanden. Ik werd onder andere Belgisch kampioene op de weg en in het tijdrijden. Er zijn er die het met minder moeten doen.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

 (Geert Stevens)