Aanvoerders 1e Nationale eisen dezelfde behandeling als profs 1A en 1B. © TV Limburg

Competitie in eerste nationale gaat gewoon door, aanvoerders klagen huidige situatie aan in open brief

De competitie in eerste nationale (de hoogste amateurreeks, met THES en Patro) gaat door. Vorig weekend werden nog vijf van de zeven wedstrijden uitgesteld wegens corona, maar tot nader order komt er geen stopzetting van de competitie. De kapiteins van alle clubs uit eerste nationale klagen de huidige situatie aan in een open brief.

Rob Mertens/Arno Schepers

”In deze coronatijden kan alles altijd veranderen, maar tot nader order wordt de volgende speeldag in eerste volgend weekend afgewerkt”, aldus woordvoerder Pierre Cornez van de KBVB. “We wachten uiteraard ook de coronabarometer en sportprotocollen af. Als er een wijziging komt in de planning, dan zullen we dat zo snel mogelijk communiceren.” Zoals de kaarten nu liggen, ontvangt THES dus zaterdag Heist (met gesloten kleedkamers en gesloten kantine) en trekt Patro zondag naar Tienen. Op zaterdag 31 oktober staat de Limburgse derby tussen Patro en THES geprogrammeerd.

Open brief

Daarop verenigden alle aanvoerders van de clubs uit eerste nationale zich en stuurden ze een open brief de wereld in. Wouter Corstjens, de aanvoerder van Patro Eisden, dat nog maar één match speelde dit seizoen, is de spreekbuis: “In eerste nationale voetballen ook een pak profs - met dezelfde arbeidscontracten als de spelers uit 1A en 1B en - en zij vragen een gelijkwaardige behandeling.”

De open brief:

Wij, de kapiteins van alle ploegen in eerste nationale, hebben ons verenigd om de huidige situatie in onze competitie aan te klagen. De laatste weken zijn er elk weekend verschillende wedstrijden uitgesteld omwille van het feit dat er bij één coronabesmetting niet kan gespeeld worden.

Onze clubs/werkgevers moeten om aan hun licentievoorwaarden te voldoen profspelers onder contract hebben, zonder dat hier enige financiële compensatie tegenover staat.

Deze profspelers hebben dezelfde arbeidscontracten als de spelers in 1A en 1B en bijgevolg dus ook dezelfde rechten op arbeid. Wij vinden dat er geen onderscheid gemaakt mag worden binnen dezelfde sector. Voor de spelers in 1A en 1B worden er aparte protocollen opgesteld om op een veilige en continue manier de competitie verder te zetten.

Daarom vragen wij aan de KBVB om gehoor te geven aan onze oproep en een wijziging van de protocollen voor onze reeks. Een uitzondering op de kleedkamermaatregel (met respect voor de sanitaire voorschriften) en systematische Covid-testing zijn hier elementen van.

Zodat ook wij op een gelijkwaardige manier behandeld worden als de rest van onze sector en op een veilige manier onze competitie kunnen afwerken.

Bovendien vragen wij een financiële ondersteuning voor onze clubs die door de opgelegde licentievoorwaarden deel uitmaken van het profvoetbal in België.

Deze profspelers hebben dezelfde arbeidscontracten als de spelers in 1A en 1B en bijgevolg dus ook dezelfde rechten op arbeid.

Patro-kapitein Wouter Corstjens ©  Raymond Lemmens

(rome)