©  Patrick De Roo

Delhaize en Colruyt sluiten winkels uur vroeger op vrijdag voor alcoholverbod

Bron: BELGA

Warenhuisketens Delhaize en Colruyt gaan hun winkels de komende weken vroeger sluiten op vrijdag: om 20 uur in plaats van 21 uur. Zo willen ze problemen vermijden door het verbod op de verkoop van alcohol na 20 uur, een van de coronamaatregelen die sinds maandag voor een maand gelden.

De 128 eigen supermarkten van Delhaize zijn op vrijdag normaal open tot 21 uur. Het verkoopverbod op alcohol na 20 uur stelt de keten echter voor organisatorische problemen: “Wat doe je bijvoorbeeld met iemand die om vijf voor acht binnenkomt voor een fles wijn, maar om vijf na aan de kassa staat? “, aldus woordvoerder Roel Dekelver.

Om ruzies te voorkomen en “extra druk op de schouders van onze medewerkers te vermijden”, sluiten de supermarkten van Delhaize vanaf 23 oktober tot en met 13 november op vrijdagen dus één uur vroeger, om 20 uur. Daarna zal de maatregel “geherevalueerd worden in functie van de beslissingen van de overheid”.

Op andere dagen blijven de openingsuren (8-20 uur) ongewijzigd. De aankondiging heeft ook geen betrekking op de andere winkelformules van Delhaize: AD Delhaize, Proxy Delhaize en Shop&Go. Het gaat daarbij om zelfstandige uitbaters, die zelf moeten beslissen wat ze doen. “Bij kleinere winkels is het misschien organisatorisch iets gemakkelijker om bijvoorbeeld een rayon af te sluiten”, zegt Dekelver. “We adviseren hen uiteraard wel om de regels op te volgen.”

Ook Colruyt volgt

Ook de winkels van Colruyt en de afhaalpunten van Collect&Go gaan de komende vier weken op vrijdag om 20 uur sluiten in plaats van 21 uur. Net zoals Delhaize neemt Colruyt de beslissing “om organisatorische redenen en om de druk bij onze medewerkers te verminderen”. “Ook voor onze klanten is dit duidelijker”, zegt de keten.

De 248 supermarkten van Colruyt zullen alleen op vrijdag vroeger sluiten, de andere dagen blijven de openingsuren ongewijzigd (8.30-20 uur). Hetzelfde geldt voor de meer dan 200 Collect&Go-afhaalpunten. “Wanneer de maatregel betreffende het verbod op verkopen van alcohol na 20 uur vervalt, zullen de Colruyt-winkels opnieuw tot 21 uur open zijn op vrijdag”, benadrukt de retailer.

Carrefour, waarvan de winkels op vrijdag eveneens tot 21 uur geopend zijn, hakt woensdagochtend de knoop door over hoe er zal worden omgegaan met het verkoopverbod op alcohol.

Meer over Coronavirus

Nieuwe Video's