©  Peter Malaise

Elegant - Quick-Step met beproefd recept naar de Ronde: “Alaphilippe is kopman, maar meerdere troeven uitspelen”

Bron: BELGA

Teambaas Patrick Lefevere toonde zich op het online persmoment van zijn team Deceuninck - Quick-Step een tevreden man. “We trokken zonder kopman naar de Giro en dragen al 11 dagen de roze trui en in de voorbije wedstrijden toonden we ons iedere keer. Zondag wacht met de Ronde een mooie afsluiter van de klassieke campagne”, klinkt het.

LEES OOK. Julian Alaphilippe is ongeduldig om te starten in de Ronde: “Nog wat tijd nodig om de namen van de hellingen te onthouden”

“Uiteraard is Julian Alaphilippe onze kopman in de Ronde”, sprak Lefevere. “Hij koerst ontzettend sterk en heeft een doel gemaakt van deze wedstrijd. Ik wil voorzichtig blijven, niet euforisch en ik besef dat hij zijn debuut maakt en hier geen ervaring heeft, maar zijn ploegmaten hebben dat wel. We hebben Dries Devenyns speciaal aan de selectie toegevoegd om hem bij te staan. Julian is een klasbak. En laat ons niet vergeten dat we nog andere kleppers hebben. Ik zal niet triester zijn als een van de andere zes straks wint.”

“We hebben ons de voorbije weken getoond, in Gent-Wevelgem zijn we op een sterkere renner gebotst met Mads Pedersen. Zondag wordt anders, het is de Ronde. Ik ga niet de koerstactiek uit de doeken doen, maar iedereen weet dat wij een ploeg zijn die graag koerst en ik hoop dat we zondag nog wat medestanders vinden om de wedstrijd open te breken, mee koers te maken. We zijn niet de enigen die daarmee gebaat zijn.”

De manager toonde zich een tevreden man. “Ten eerste omdat we al elf dagen in het roze rijden in de Giro en dat met een team dat zonder kopman startte na het uitvallen van Remco Evenepoel en daarnaast omdat ik blij ben dat we kunnen koersen. In maart werd de ene na de andere wedstrijd afgelast, er kwam uiteindelijk een nieuwe kalender. Sommigen hadden daar kritiek op, maar ik ben al lang opgelucht dat we überhaupt kunnen koersen. Elke wedstrijd die we kunnen rijden is een goede zaak voor het wielrennen. Natuurlijk is het jammer dat Parijs-Roubaix is afgelast. Samen met de Ronde is dat voor onze ploeg een zeer belangrijke wedstrijd. Maar het is wat het is. Het is niet dat ik meer publiciteit nodig heb of nog geld moet vinden. De contracten met onze sponsors zijn nog lopend en ik maak me geen zorgen, maar natuurlijk, als er morgen iemand met een zak geld komt van 20 miljoen euro, dan zal ik die telefoon wel opnemen.”

 

 ©  BELGA

Lampaert: “Wij gaan niet afwachtend koersen”

Alaphilippe is de uitgesproken kopman, maar Deceuninck - Quick-Step kan zoals wel vaker meerdere troeven uitspelen. “Ik denk dat we een enorm sterk blok kunnen presenteren en dat moeten we zo veel mogelijk uitspelen”“, vertelde Yves Lampaert op het online persmoment van het team.

In Gent-Wevelgem finishte Lampaert als zevende, zijn ploegmaat Florian Sénéchal werd na Mads Pedersen tweede. “Ik denk niet dat we daar tactische fouten gemaakt hebben als team. We wisten dat we iets moesten proberen in de finale, want als je met Wout van Aert en Mathieu van der Poel naar de finish gaat, rijd je voor de ereplaatsen. Florian wordt tweede. Dat is koers. Zelf had ik in Gent-Wevelgem wat moeite met positie kiezen op de heuvels en zat ik eerst wat achterop, maar uiteindelijk raakte ik wel in die kopgroep en daar ben ik tevreden mee. We winnen niet, maar waren er dicht bij.”

Zondag wacht de Ronde van Vlaanderen en komt ook Julian Alaphilippe in de selectie. “En dan heb je toch een renner in de ploeg waardoor je iets meer kan spelen. Julian is heel snel aan de finish, dus dat kunnen we uitspelen. De tactiek voor zondag ga ik hier niet uit de doeken doen, maar iedereen kent onze koersstijl. Wij gaan niet afwachtend koersen. Julian is onze kopman en hij moet bij Wout en Mathieu blijven, met de andere renners van de ploeg kunnen we de wedstrijd open breken en hard maken. Laat ze dan maar achter ons komen.”

Van der Poel en Van Aert zijn de topfavorieten. Ook met Alaphilippe in de rangen is de formatie van Lefevere minder dan andere jaren het te kloppen team. “Dat er minder over ons wordt gepraat, lijkt me wel een voordeel. We hebben Julian en we zijn enorm sterk in de breedte. Een ploeg met één kopman is altijd wat gevaarlijk, de kans dat je dan op het eind geïsoleerd zit is groot. Wij kunnen als team tactisch veel plannetjes hanteren, een ploeg waar maar één iemand kan winnen, kan dat niet. Dat is onze sterkte als team en dat is een troef die we moeten gebruiken.”

Lampaert kwam ten val in Milaan-Turijn en brak daarbij zijn sleutelbeen. Hij miste daardoor de Tour en kende geen perfecte voorbereiding op de klassiekers. “De laatste weken hebben me wel vertrouwen gegeven. De voorbereiding was niet perfect en ik heb mijn deel van de pech gehad, maar ik hoop dat het geluk zondag eens aan mijn zijde is. Ik hoop dat er zondag iemand van de ploeg wint en ik ga er alles aan doen om mijn steentje daartoe bij te dragen.”