PRAKTISCHE GIDS RONDE VAN VLAANDEREN 2020: zet uw televisie niet te laat aan, aankomst veel vroeger dan normaal!

Nee, het wordt geen normale Ronde van Vlaanderen: de editie van 2020 zal door dat verdomde virus geen volksfeest kunnen worden, want op de cruciale punten langs het parcours is er dit jaar geen publiek toegelaten. Maar Vlaanderens Mooiste blijft nog steeds een hoogmis waar geen enkele wielerliefhebber iets van wil missen. Maar waar en wanneer kan u dan terecht op zondag 18 oktober? En hoe ziet die aangepaste koers eruit? Ontdek het hier in onze praktische gids:

Michiel Verheirstraeten

Start en aankomst veel vroeger dan normaal!

De ploegvoorstelling van de Ronde van Vlaanderen vindt deze keer niet plaats op de Grote Markt van Antwerpen. Het startpodium verhuist naar het Steenplein, zo’n vijfhonderd meter verder langs de Schelde, en wordt afgesloten voor publiek. Vanaf 8 uur worden de renners voorgesteld, Flanders Classics zal dat deze keer streamen, en om 9u45 wordt de officieuze start gegeven op de Scheldekaaien. Omstreeks 10u volgt dan de officiële start op de Dorpstraat in Burcht.

Ook in Oudenaarde zal de Ronde niet het vertrouwde volksfeest worden. De aankomstzone in de Minderbroedersstraat wordt volledig afgesloten en het rennersdorp wordt aan het oog van de supporters onttrokken. Het aankomstuur is natuurlijk afhankelijk van de snelheid waarmee de renners het parcours zullen afleggen. De organisatie hanteert aan de hand van het verleden die tijdschema’s: Het traagste aan 39 km/u gemiddeld, eentje aan 42 km/u en het snelste schema aan 45 km/u. Aan de finishlijn in de Minderbroedersstraat worden de renners binnen verwacht ergens tussen 15u30 en 16u15.

Geen publiek, waar kan ik het dan wel volgen?

Aangezien er in deze ‘limited edition’ geen publiek is toegelaten op de cruciale punten (aan de start, op de hellingen, op de kasseistroken of aan de aankomst) roepen de organisatie en de overheden op om thuis te blijven. Maar geen nood, u kunt alles volgen van bij de aankomst van de renners Antwerpen tot en met de laatste reactie in Oudenaarde:

- OP NIEUWSBLAD.BE: vanaf 8u start onze live-verslaggeving met de streaming van Flanders Classics, aangevuld met foto’s en de eerste interviews van onze mannen ter plekke. Nadien houden we u op de hoogte van het koersverloop, volgen we wat er leeft op sociale media en geven onze mannen ter plekke extra info.

- OP TELEVISIE: op één kan u vanaf 9u terecht voor de live-uitzending en gesprekken vanuit de studio. Om 13u wordt er voor het journaal even uitgeweken naar Canvas maar vanaf 13u35 tot na de finish kan u weer terecht op één.

Wat zijn de cruciale punten op het parcours?

Het parcours van de 104e editie is licht gewijzigd omwille van de coronamaatregelen. De belangrijkste wijziging is het ontbreken van de iconische Muur van Geraardsbergen, waardoor de afstand ook licht werd ingekort tot 241 km (in plaats van 270 km). Er blijven echter nog 17 oer-Vlaamse hellingen en 6 kasseistroken over, het duo Oude Kwaremont en Paterberg zal ook dit jaar de finale kleuren.

Om iets voor 13u (eveneens afhankelijk van hoe snel de renners zullen rijden) volgt al de eerste passage over de Oude Kwaremont, iets meer dan een uur later wacht een eerste keer het klassieke tweeluik Kwaremont-Paterberg en kan de koers openbreken. Vanaf 15u worden die twee loodzware kasseihellingen in volle finale een laatste keer beklommen, waarna nog spannende 13 kilometers volgen tot de finish in Oudenaarde.

Wie rijdt er mee?

De Italiaan Alberto Bettiol verschijnt als titelverdediger aan de staart en is erop gebrand te tonen dat zijn verrassende zege van vorig jaar (zie lager) geen toevalstreffer was. Deceuninck - Quick-Step verandert voor de gelegenheid van naam naar Elegant - Quick-Step en de mannen van Patrick Lefevere zullen - zoals altijd - de koers kleuren én dragen. Hun kopman is weliswaar een debutant, maar wereldkampioen Julian Alaphilippe behoort bij zijn eerste deelname meteen tot één van de favorieten.

Toch zal iedereen vooral uitkijken naar het duel tussen Wout van Aert en Mathieu van der Poel. De twee jonge klasbakken zijn allebei in topvorm en favoriet maar na een bewogen Gent-Wevelgem en de woordenwisseling achteraf kijkt iedereen ernaar uit om te zien wat de twee eeuwige rivalen zullen doen.

 ©  Photo News

Grootste afwezige is Philippe Gilbert, de winnaar van 2017 moest forfait geven met een knieblessure. Ook achter Greg Van Avermaet staat nog een vraagteken na zijn val in Luik-Bastenaken-Luik. Bekijk hier de volledige deelnemerslijst!

Krijgen we Flandrien-weer?

Nadat de Ronde werd verschoven van april naar oktober, werd er gevreesd/gehoopt dat het herfstweer voor barre omstandigheden zou zorgen. Het lijkt voorlopig nog mee te vallen: zondag wordt het wisselend tot zwaarbewolkt, met mogelijk wat lichte neerslag. De maxima liggen tussen 6 en 13 graden, de wind waait zwak tot matig uit west tot noordwest.

Wanneer rijden de vrouwen?

Net als in Gent-Wevelgem vorige zondag komen ook nu de vrouwen pas aan NA de mannen. Hun start wordt pas om 13u45 gegeven in Oudenaarde, de officiële start volgt na negen neutrale kilometers om 14u. Zij rijden dit jaar 135,6 kilometer en krijgen 11 hellingen voorgeschoteld, met slechts één keer het duo Oude Kwaremont-Paterberg. Hun aankomst is zo voorzien tussen 17u25 en 17u45.

Dit jaar geen amuse-gueule op zaterdag

Zaterdag zal het verbazend stil blijven in de Vlaamse Ardennen: de Ronde van Vlaanderen voor wielertoeristen gaat dit jaar immers niet door. Dus geen amuse-gueule voor het hoofdgerecht op zondag.

Zo was het vorig jaar bij de mannen:

De 103de editie van de Ronde van Vlaanderen werd verrassend gewonnen door de Italiaan Alberto Bettiol. Het werd een langgerekte finale waarin de tenoren het grove geschut lang op stal hielden. Bettiol versnelde op de Kwaremont en tegen diens inspanning had niemand een verhaal. De ploegmaat van Sep Vanmarcke reed de finale van zijn leven en liet niemand nog terugkeren.

Een onvermoeibare Kasper Asgreen bleef nog uit de greep van de achtervolgers, Alexander Kristoff vervolledigde één van de meest verrassende podia van de voorbije jaren. Mathieu van der Poel kwam in de aanloop naar de tweede (en cruciale) passage over de Oude Kwaremont zwaar ten val maar kwam alsnog terug vooraan en werd knap vierde.

Uitslag:

1. Alberto BETTIOL (EF Education First) in 6u18:49

2. Kasper ASGREEN (Deceuninck - Quick-Step) +14”

3. Alexander KRISTOFF (UAE Team emirates) + 17”

4. Mathieu VAN DER POEL (Corendon-Circus) z.t.

5. Nils POLITT (Katusha-Alpecin) z.t.

6. Michael MATTHEWS (team Sunweb) z.t.

7. Oliver NAESEN (AG2R) z.t.

8. Alejandro VALVERDE (Movistar) z.t.

9. Tiesj BENOOT (Lotto-Soudal) z.t.

10. Greg VAN AVERMAET (CCC Team) z.t. *

* ook Peter Sagan, Jens Keukeleire, Dries Van Gestel, Wout van Aert, Sebastian Langeveld, Bob Jungels en Yves Lampaert finishten in de groep van achtervolgers.

 ©  GMAX AGENCY

De laatste 10 podia:

2019: Alberto Bettiol (ITA), Kasper Asgreen (DEN), Alexander Kristoff (NOR)

2018: Niki Terpstra (NED), Mads Pedersen (DEN), Philippe Gilbert (BEL)

2017: Philippe Gilbert (BEL), Greg Vanavermaet (BEL), Niki terpstra (NED)

2016: Peter Sagan (SLV), Fabian Cancellara (CHE), Sep Vanmarcke (BEL)

2015: Alexander Kristof (NOR), Niki terpstra (NED), Greg Vanavermaet (BEL)

2014: Fabian Cancellara (CHE), Greg Vanavermaet (BEL), Sep Vanmarcke (BEL)

2013: Fabian Cancellara (CHE), Peter Sagan (SLV), Jurgen Roelandts (BEL)

2012: Tom Boonen (BEL), Filippo Pozzato (ITA), Alessandro Ballan (ITA)*

2011: Nick Nuyens (BEL), Silvain Chavanel (FRA), Fabian Cancellara (CHE)

2010: Fabian Cancellara (CHE), Tom Boonen (BEL), Philippe Gilbert (BEL)

* Boonen was de eerste winnaar in Oudenaarde nadat Flanders Classics de finale hertekende en de finish verlegde

Zo was het vorig jaar bij de vrouwen:

De Italiaanse Martha Bastianelli won in 2019 de Ronde van Vlaanderen voor vrouwen. De Europese kampioene was onderweg met voorsprong de beste en in de spurt liet ze zich niet meer verrassen door de Nederlandse Annemiek van Vleuten. De Deense Ludwig vervolledigde het podium en stal achteraf de show met een heerlijk spontaan interview: “We put the hammer down!

1. Marta BASTIANELLI in 4u16’50”

2. Annemiek VAN VLEUTEN z.t.

3. Cecilie UTTRUP LUDWIG z.t.

4. Sofia BERTIZZOLO + 7”

5. Ellen VAN DIJK z.t.

6. Katarzyna NIEWIADOMA z.t.

7. Chantal BLAAK +10”

8. Lisa BRENNAUER +55”

9. Lucinda BRAND z.t.

10. Amy PIETERS z.t.

 ©  Photo News

Laatste 10 podia:

2019: Marta Bastianelli (Ita), Annemiek Van Vleuten (Ned), Cecilie Uttrup Ludwig (Den)

2018: Anna Van Der Breggen (Ned), Amy Pieters (Ned), Annemiek Van Vleuten (Ned)

2017: Coryn Rivera (USA), Gracie Elvin (Aus), Chantal Blaak (Ned)

2016: Elizabeth Armitstead (GBr), Emma Johansson Zwe), Chantal Blaak (Ned)

2015: Elisa Longho Borghini (Ita), Jolien D’Hoore (Bel), Anne Van Der Bregggen (Ned)

2014: Ellen Van Dijk (Ned), Elizabeth Armitstead (GBr), Emma Johansson (Zwe)

2013: Marianne Vos (Ned), Ellen van Dijk (Ned), Emma Johansson (Zwe)

2012: Judith Arndt (Dui), Kirstin Armstrong (USA), Joelle Numainville (Can)

2011: Annemiek Van Vleuten (Ned), Tatiana Antoshina (Rus), Marianne Vos (Ned)

2010: Grace Verbeke (Bel), Marianne Vos (Ned), Kirsten Wild (Ned)

Meer over Ronde van Vlaanderen