De Lustige Heivinken bundelen koorgeschiedenis in boek

Print
Genk - 90 jaar na de stichting van het knapenkoor De Lustige Heivinken presenteert vzw De Lustige Heivinken op 4 december - niet toevallig op de dag van het feest van Sint-Barbara - hun boek in het Casino van Waterschei. Het boek bundelt de geschiedenis van befaamde knapenkoor.

In 2016 motiveerde de Erfgoedcel Mijn-Erfgoed een boek te schrijven over unieke knapenkoor De Lustige Heivinken zodat dit sociocultureel erfgoed niet verloren zou gaan. Voor Ward Vanhengel, ex-Heivink, klonk dit als muziek in de oren. Een van de doelstellingen van vzw De Lustige Heivinken is onder andere de geschiedenis van dit knapenkoor levendig houden.

Onder impuls van voorzitter Gilbert Bongaerts begon de vzw aan een heus project: ex-Heivinken opsporen, materiaal verzamelen, digitaliseren... In 2017 resulteerde dit in schitterende activiteiten: een academische zitting, de uitgave van twee cd’s, een tentoonstelling, een hommage aan overleden Heivinken, een verhalenroute en een reünie.

Drie jaar werk

Drie jaar lang werd er koortsachtig gewerkt. Resultaat: een luxe-uitgave van ongeveer 600 bladzijden en zo’n 900 foto’s, een wandeling doorheen 56 jaar knapenkoor De Lustige Heivinken, dat tussen 1930-1986 uitgroeide tot een muzikaal begrip in binnen- en buitenland. Het boek is opgebouwd rond de vier koorperiodes: de beginjaren (1930-1945), de stille periode (1945-1950), de bloeiperiode (1950-1977) en de verdere professionalisering (1978-1986). Het verhaal kadert in een historisch gegeven (Waterschei, de mijn, de cité, de school …), belicht de koorleiding en geeft een overzicht van hun benijdenswaardig palmares. Het geheel is doorspekt met anekdotes, beeldmateriaal, getuigenissen, haiku’s enzovoort.

De impact die dit koor gehad heeft op deze (mijnwerkers)kinderen, de ouders, de toehoorders in binnen- en buitenland en de manier waarop de dirigenten en medewerkers hieraan gestalte gaven, maakt dit knapenkoor onder andere zo uniek. Het boek is niet alleen uiterst boeiend voor ex-Heivinken en hun familie, maar ook een aanrader voor mensen met interesse voor het verleden of voor mensen binnen het sociocultureel werk.

Inspireren

"Met dit boek hopen we mensen te inspireren, want meer dan ooit is mensen verbinden zinvol", klinkt het bij de Heivinken. "Zingen was bij het knapenkoor De Heivinken een verbindingsmiddel en belangrijke uitdrukkingstaal. Het koor werd geleid vanuit een maatschappelijke visie en doel. De koorleiding slaagde erin kinderen te motiveren, te enthousiasmeren, te stimuleren en het beste van zichzelf te geven, maar bovenal vertrok hun persoonlijke inzet vanuit een groot hart voor kinderen. Het publiek merkte tucht, discipline en inzet op, maar ook dat deze koorknapen altijd kind mochten zijn. Een waardevolle boodschap voor de hedendaagse maatschappij."

Voor meer info of het boek bestellen: Gilbert Bongaerts, Trosheidestraat 9, 3600 Genk - 0485/76.51.82  gilbert.bongaerts@telenet.be - Facebook: 'De Lustige Heivinken' – www.delustigeheivinken.be


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio