Limburgs Landschap: Koraal

Print
Limburgs Landschap: Koraal

Foto: Justine Vanoppen

Genk - Dirk Ottenburghs, medewerker van natuurvereniging Limburgs Landschap vzw, leidt ons rond in de wondere wereld van fauna en flora in de Limburgse natuur.

Neen, we zitten niet ergens in de zee rond een of ander tropisch eiland met een duikfles op onze rug. Deze foto – die ik doorgestuurd kreeg van Justine Vanoppen – is een gele koraalzwam die door haar gefotografeerd werd ergens in het Genkse. Het is een van de vele prachtige zwammen of paddenstoelen die je momenteel kan ontdekken in de natuur. Het is trouwens het moment: natte dagen, herfst en af en toe een mager zonnetje. Dan schieten de paddenstoelen als… paddenstoelen uit de grond. In alle vormen en kleuren die je je maar kan inbeelden.

Ik ben er trouwens zeker van dat Justine om dit beeld te schieten plat op haar buik is gegaan. Want een natuurfotograaf, met respect voor zijn onderwerp, gaat nu eenmaal zo ver. Een foto nemen en alles netjes achterlaten zoals het was. Ook al moet je daarvoor even op de vochtige en – denkelijk – koude bosbodem gaan liggen. Nu, het resultaat mag er zijn!

De koraalzwam is dan ook een topper. Die soort ontdekken, is een ware traktatie van moeder natuur. Er bestaan trouwens verschillende versies van deze juweeltjes. De ene soort al mooier dan de andere. Op de foto zie je de kleverige koraalzwam. Moest je deze zwam zelf ontdekken en eraan voelen, dan weet je waarom. Ze is, zoals heel wat zwammen, niet eetbaar. Toch stond er op internet (zwammen.floraeuropa.eu) dat het vlees rubberachtig en taai is. Dan moet iemand ze toch ooit op zijn bord hebben gelegd, niet? Maar, zoals een van onze ervaren paddenstoelenkenners binnen Limburgs Landschap mij ooit vertelde: "Je kan alle paddenstoelen eten, maar sommige maar één keer."

Foto: Justine Vanoppen


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio