Hasseltse gidsen werken dementievriendelijke wandelingen uit

Print

Foto: Zygmund Krzywania

Hasselt - Hasselt wil bouwen aan een dementievriendelijke stad en daar horen ook dementievriendelijke wandelingen bij. Samen met de Hasseltse gidsen worden deze wandelingen uitgewerkt.

Eén persoon op vijf krijgt in zijn leven dementie en met de vergrijzing wordt de uitdaging alleen maar groter. De stad Hasselt blijft niet bij de pakken zitten en bouwt aan een dementievriendelijke stad. Samen met het Expertisecentrum Dementie werkt men nieuwe initiatieven uit. Een van deze initiatieven is het ontwikkelen van dementievriendelijke wandelingen voor zowel individuelen als voor kleine groepen.

Enkele jaren geleden hadden de Hasseltse gidsen al twee dementievriendelijke wandelingen uitgestippeld: het Herinneringspad en de Zinnenprikkelende wandeling. Maar omdat er toen weinig vraag naar was, geraakten ze in vergetelheid. De projectgroep besliste nu om deze wandelingen te vernieuwen. Men vroeg hulp aan de Hasseltse gidsen.

Een eerste beslissing is al genomen om een brochure uit te geven met drie nieuwe wandelingen: in het stadscentrum, in het Kapermolenpark en in Herkenrode. Er werd afgesproken om al voor het eind van het jaar een ontwerp voor te leggen. Om dit goed aan te pakken, zullen ook enkele gidsen opgeleid worden om de wandelingen te begeleiden voor personen met dementie, hun verzorgers of mantelzorgers. Onlangs nog volgde een bijscholing in Mechelen, gegeven door de plaatselijke gids Karine Decoster.

www.hasselt.be/dementie


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio