Aangeboden door Miele

© Miele

Week van de Belgische Mode

Zorg dragen voor je Belgische mode-items? Met deze wastips blijven ze stralend mooi

Tijdens de Week van de Belgische Mode halen we graag onze favoriete Belgische items uit de kast om met trots te dragen. Met deze wastips zorg je er alvast voor dat je favoriete kledingstukken van Belgische designers en modemerken er stralend uitzien.

Het ene kledingstuk is het andere niet. Om lang te kunnen genieten van je favoriete Belgische kleding is het belangrijk om elk item op de juiste manier te wassen. Weten van welk materiaal het gemaakt is, is alvast een eerste stap. Check dus zeker het kledingetiket en pas je wasprogramma hieraan aan.

Negen wastips om jouw Belgische items mooi te houden

Wie nog net iets meer zorg aan zijn favoriete Belgische items wil besteden - zeker wanneer ze van delicate stoffen of kleuren zijn – is zeker gebaat met deze wastips.

1. Nieuw kledingstukHeb je tijdens de Week van de Belgische Mode een nieuw kledingstuk gekocht bij je favoriete modewinkel? Trek het dan niet meteen aan, maar was het eerst afzonderlijk om verkleuring te voorkomen.

 © Miele

2. WolDit najaar hebben heel wat Belgische modelabels warme, wollige truien en cardigans in hun collecties. De meest gebruikte wolsoorten in Belgische collecties zijn kasjmier, angora, merino, lamswol en mohair. Met de hand wassen is gelukkig niet meer nodig, onder meer dankzij het Miele 'Wol'-wasprogramma van Miele. Bovendien zorgt de Miele Softcare-trommel ervoor dat wol behoedzaam gewassen wordt. Wel is het belangrijk om altijd een speciaal wolwasmiddel te gebruiken én niet te koud te wassen want daardoor schrikken de vezels en gaat je wollen kledingstuk krimpen.

3. Rode tintenBruin- en roodtinten zijn dé trendkleuren deze herfst. Best draai je deze kleding binnenstebuiten vooraleer je ze in de wastrommel stopt. Was ze bij voorkeur samen met andere donkere kleuren om verkleuring te voorkomen. Hebben je trenditems ook een print? Was ze dan maximaal op 30°C en vermijd de droogkast want door de hoge temperaturen kunnen je (rode) prints namelijk vervagen.

4. DenimJeans kleurt voortaan weer een tikkeltje donkerder. Was denim daarom samen met andere donkere kleuren en gebruik zo weinig mogelijk vloeibaar kleurwasmiddel. Last van witte strepen op je donkere jeans? Voeg dan een beetje extra water toe zodat er geen wasmiddelresten op je jeans achterblijven en gebruik het 'Jeans'-programma van je Miele-wasmachine.

5. Winterwitte kledijEen andere trendkleur waar je deze winter niet omheen kunt, is winterwit. Om je witte kleding wit te houden, kies je het best voor een klassiek waspoeder in plaats van een vloeibaar wasmiddel. Eventueel kun je opteren voor waspoeder speciaal voor witte kleding omdat hierin bestanddelen zitten die je kledingstukken ietwat bleken, zodat ze niet grauw worden.

6. SportkledijBelgische sportkledij is booming en dat vraagt om een speciaal onderhoud. Kies voor je sportitems altijd een speciaal sportwasmiddel. Hierin zitten namelijk aluminiumzouten die vieze geurtjes voorkomen. In de droogkast hoef je deze items alvast niet te steken: sportkleding absorbeert praktische geen water waardoor het zo goed als droog uit de wasmachine komt.

7. Gemengde stoffenHeel wat collecties bevatten kleding van samengestelde weefsels: katoen en viscose, kasjmier en katoen, katoen en synthetische vezels, stoffen van verschillende microvezels… Om deze mooi te houden, kies je het best een wasprogramma afgestemd op het gevoeligste bestanddeel. Heeft het kledingstuk 20% wol en 80% katoen, kies dan voor een wolprogramma. Wie een Miele-wasmachine heeft, kan hiervoor het Automatic-programma gebruiken: een sensor bepaalt dan wat er in de wastrommel zit en past het programma hierop aan.

8. ZijdeEen trendy slipdress of seventies-blouse van zijde kun je ook perfect wassen met het speciale wasprogramma 'Zijde' van je Miele-wasmachine, ook al geeft het etiket anders aan. Het wasprogramma wordt volledig afgestemd op de zijdevezels en zorgt dus voor een optimaal wasresultaat. Gebruik geen gewoon wasmiddel, maar kies voor een wasmiddel specifiek voor zijde. Laat daarnaast de wasmachine maximaal centrifugeren op 800 toeren, zo blijven je zijden kledingstukken mooi.

9. Pailletten en kraaltjesItems met pailletten, kralen of andere versieringen was je het best binnenstebuiten. Om het kledingstuk extra te beschermen of te voorkomen dat het andere items zou beschadigen, kun je het in een waszakje stoppen.