Aangeboden door Miele

© Miele

Week van de Belgische Mode

Een frisse, schone was? Zorg dan ook voor een propere wasmachine

Niet zo tevreden met het wasresultaat van je wasmachine? Voor een frisse, propere was is het belangrijk dat ook je wasmachine regelmatig gereinigd wordt en de juiste zorgen krijgt. En dat doe je niet met soda en azijn, maar wel met deze tips!

Net zoals elk ander huishoudtoestel heeft je wasmachine ook al eens een onderhoud nodig om de beste wasresultaten te kunnen garanderen. En dat doe je echt niet meer zoals in grootmoeders tijd. Soda en azijn zijn namelijk nefast voor je wasmachine. Beter is het om je wasmachine op de juiste manier te gebruiken en enkele wasgewoontes toe te passen zodat je wasgoed altijd fris en proper uit de machine komt.

Temperatuur aanpassen

Regelmatig op lagere temperaturen wassen maakt dat er makkelijker zeepresten achterblijven in de wasmachine. Hierdoor krijgt je wasgoed een muffe geur. Zorg er dus voor om één keer per week een kookwasprogramma van 90°C op te zetten zodat de machine ook binnenin proper blijft.

Wasmiddel afwisselen en doseren

Wees zuinig met wasproducten. Te veel product is niet alleen slecht voor je portemonnee en het milieu, maar ook voor je wasmachine en kledij. Overtollige zeepresten plakken in je machine en werken algen in de hand, wat voor een muffe was en grauwe kleuren zorgt. Met een Miele-wasmachine kun je dit probleem dankzij de TwinDos automatische dosering of Capdosing gemakkelijk voorkomen. Daarnaast is het ook aangewezen om vloeibaar wasmiddel regelmatig af te wisselen met waspoeder. De korreltjes van het poeder schuren namelijk tegen de binnenkant van de leidingen waardoor aangekoekte zeepresten afgevoerd worden.

Aangepaste reinigingsproducten

Gebruik je soms al eens een huis-tuin-keukenmiddeltje zoals azijn of soda om de wasmachine te reinigen? Deze middeltjes zijn goed tegen kalk, maar tasten ook het rubber en het metaal van je wasmachine aan. Beter is het om één tot drie keer per jaar een speciale ontkalker, bijvoorbeeld Miele Ontkalker op basis van natuurlijk citroenzuur, te gebruiken zodat je wasmachine niet beschadigd wordt. Een reinigingstablet gebruiken bij elke wasbeurt, is ook niet nodig. Eén tot twee keer per jaar een grondige machinereiniging met een speciaal product is voldoende om al het vet, bacteriën en geurtjes te verwijderen.

 © Miele

Goede wasgewoontes

Ook je wasgewoontes bepalen hoe goed je machine zijn werk kan doen. Controleer altijd de zakken van je kleding vooraleer je ze in de wasmachine doet. Papieren zakdoekjes, munten, speeltjes… kunnen je wasmachine beschadigen of voor een minder goed wasresultaat zorgen. Gebruik voor delicate items, zoals lingerie en kleding met pailletten, altijd een waszakje. Zo worden ze niet beschadigd door knopen of ritsen van andere kledingstukken en kunnen ze de wasmachine zelf niet beschadigen wanneer bijvoorbeeld de beugel van een beha of de pailletten zouden loskomen. Vergeet ook niet om wekelijks het zeepbakje schoon te maken, want met aangekoekte zeepresten krijg je je wasgoed niet fris en proper. En laat altijd de deur van je wasmachine altijd een beetje openstaan als je deze niet gebruikt. Zo kan de wastrommel goed drogen.