Aangeboden door Miele

© Miele

Week van de Belgische Mode

Een vlek op je favoriet kledingstuk? Zo verwijder je elke vlek, zelfs op delicate stoffen

Een vlek verwijderen uit je favoriete mode-item is niet altijd even gemakkelijk, zeker wanneer het om een delicate stof gaat. Zowel de soort vlek als het materiaal van je kledingstuk bepalen hoe je je kledingstuk weer schoon krijgt.

Voor je oma is het wellicht geen probleem om voor elke vlek meteen een gepast huis-tuin-en-keukenmiddeltje tevoorschijn te halen, daarna een handwasje te doen en het probleem op te lossen. Gelukkig kan het vandaag net iets vlotter. Wie snel handelt, kan zijn kledingstukken, zelfs die van de meest delicate stoffen, gemakkelijk in de wasmachine steken mits een eenvoudige voorbehandeling.

Zestien meest voorkomende vlekken snel verwijderen

- BalpenBalpen op wit textiel pak je aan met een beetje citroensap of haarspray. Op wol gebruik je beter eau de cologne. Als je de kleding vervolgens wast met een wasprogramma aangepast aan de textielsoort, verdwijnt de vlek.

- BloedBij een bloedvlek moet je snel behandelen. Spoel de vlek meteen af met koud water en laat de vlek vervolgens in zout water weken.

- BosbessenMet citroensap doe je vlekken van bosbessen snel weer verdwijnen.

- ChocolademelkSpoel de vlek eerst af met koud water zodat de vlek niet hardnekkig wordt. Week vervolgens de kleding in zout water. Wat ook helpt, is vloeibaar wasmiddel direct aanbrengen op de vlek en een klein halfuurtje laten inweken.

- ColaEen colavlek verdwijnt doorgaans na een wasbeurt.

- ConfituurMeestal is een doekje en lauw water voldoende om confituurvlekken te verwijderen. Hardnekkige vlekken, bijvoorbeeld van aardbeien, verwijder je met een sopje of een beetje alcohol.

- DeodorantDeodorantvlekken in kleding behandel je voor het wassen met citroenzuur (5%).

- GroentenVoor een optimaal resultaat wrijf je eerst met een schijfje rauwe aardappel over de vlek. Vlekken van verse groenten verwijder je vervolgens met een doekje en wat koud water. Tomaten- en spinazievlekken hebben dan weer een warm sopje nodig om te verdwijnen.

- Hydraterende crèmeVettige vlekken van gezichtscrèmes of bodycrèmes los je op met wasbenzine. Doorgaans verdwijnen ze ook na een wasbeurt.

- KoffieVlekken van zwarte koffie behandel je het best met een lauw sopje. Vlekken van koffie met melk dep je weg met koud water, vervolgens met warme glycerine en spoel je daarna uit met warm water met eventueel wat ossengalzeep. Koffievlekken op gekleurd wasgoed kun je ook gemakkelijk verwijderen met een kleurvast, vloeibaar bleekmiddel. Voor wit textiel is vlekkenzout de redder.

- LippenstiftVoor vlekken van lippenstift hoef je niet te paniekeren. Na een wasbeurt zijn ze doorgaans weer verdwenen.

- MayonaiseDep eerst met lauw water op de vlek en behandel deze vervolgens met glycerine. Mayonaise op zijde of fluweel behandel je met eau de cologne. Na een wasbeurt is er dan niets meer van te zien.

- NagellakDep voorzichtig met een beetje nagellakremover de vlek weg en was het kledingstuk vervolgens op een normaal wasprogramma.

 © Miele

- Rode wijnTegen rode wijn helpt witte wijn. Al blijft het allerbeste middel een ruime hoeveelheid zout. En snel handelen natuurlijk: neem de vlek onder handen en zet de wasmachine aan. Weet wel dat vlekken van rode wijn op fluweel en zijde beter niet met zout of witte wijn worden behandeld, maar wel met maïs- of aardappelmeel.

- TandpastaEerst even schoonspoelen met lauw water en vervolgens zo heet mogelijk wassen is voldoende om tandpastavlekken voorgoed te doen verdwijnen.

- VetMeestal is een beetje wasmiddel of een warm sopje en een wasbeurt voldoende om vetvlekken te verwijderen. Gebruik liefst vloeibaar wasmiddel omdat dit meer tenside bevat dan poeder en sneller komaf maakt met vet.

Extra tip!

Blijkt het toch een andere vlek of heb je niet het juiste middel in huis om je vlek te verwijderen? Miele-wasmachines met de speciale wasfunctie ‘Vlekken’ passen het programmaverloop aan de gekozen vlek(ken) aan en zorgen voor een effectieve vlekverwijdering. Extra veel wasmiddel toevoegen is niet nodig, want overdosering veroorzaakt algen en een onfrisse was.