Aangeboden door War Heritage Institute

© Luc Mary-Rabine

Koninklijk Legermuseum toont hedendaagse foto's van concentratiekampen

75 jaar geleden eindigde de Tweede Wereldoorlog, en ontdekte de wereld de gruwel van de concentratie- en uitroeiingskampen. Omdat we dat nooit mogen vergeten, zette het War Heritage Institute in Brussel een uitzonderlijke fototentoonstelling op.

In september 2019 schonk de Belgische fotograaf en auteur Luc Mary-Rabine 242 originele afdrukken aan het War Heritage Institute. De foto's zijn afkomstig uit de series ‘Si je t’oublie’ (Mocht ik je ooit vergeten), een reeks over de deportatie, en ‘De guerre en guerre’ (Van oorlog tot oorlog), een reeks over de sporen van de twee wereldoorlogen.

Vanaf 1 oktober worden 55 originele afdrukken van Luc Mary-Rabine, gewijd aan herdenking en in het bijzonder aan de concentratiekampen en uitroeiingscentra, in het Koninklijk Legermuseum tentoongesteld. De hedendaagse foto's van Luc Mary-Rabine worden gecombineerd met historische foto’s uit de rijke collecties van het Museum. Zo wordt een brug tussen verleden en heden geslagen.

Een blik vol waardigheidDe blik van fotograaf Luc Mary-Rabine neemt ons mee naar de nazikampen. De tragische beelden laten de omvang van de slachtpartijen vermoeden. Door zijn werk wil de fotograaf zijn solidariteit met de slachtoffers betuigen, met respect voor hun menselijke waardigheid. De tentoonstelling biedt zo ook een discrete blik op de geschiedenis en illustreert de strijd van de kunstenaar tegen het vergeten.

 © Luc Mary-Rabine

De kadrering, het fotopapier en de fototoestellen werden niet lukraak gekozen. Luc Mary-Rabine gebruikte hoofdzakelijk analoge toestellen met zwart-witnegatieven van het formaat 6 x 6 cm. Dat levert vierkante afdrukken op die een sterke visuele indruk nalaten.

Wie is Luc Mary-Rabine?Al op jonge leeftijd raakt Luc Mary-Rabine in de ban van fotografie. Hij studeert geneeskunde in Luik en specialiseert zich in New York in cardiologie. Daar ontdekt hij de mogelijkheden van de fotografie. Hij vereeuwigt mensen die in de betonnen jungle zijn aangespoeld, verbrande huizen en verboden getto’s. Hij dwaalt door de straten van Mexico, Tel Aviv en Parijs. Parallel daarmee verkent hij het verleden, zijn verleden…

Luc Mary-Rabine houdt ook van literatuur en klimt daarom zelf in de pen. Zijn foto’s krijgen het gezelschap van woorden. Beeld en tekst versmelten, starten een dialoog op en vullen elkaar subtiel aan.

De kunstenaar is ervan overtuigd dat de foto’s zich tot ons richten. De foto's alleen maar bekijken, is niet voldoende. We moeten ook naar de foto's luisteren, hun stilte, hun kreten en hun gefluister horen. Zo kunnen we te weten komen wat ze vertellen over de wereld, over onze maatschappij… en over de fotograaf.

Praktisch
De tentoonstelling ‘Snapshots – Echoes of Silence’ vindt plaats van 01.10.2020 tot 30.03.2021 in het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis, Jubelpark 3 in 1000 Brussel. Open van dinsdag tot zondag, van 10 uur tot 16 uur. Om je bezoek veilig te laten verlopen, reserveer tijdig hier of bel naar 02/737.78.33 (tijdens de openingsuren).