Al twee dagen op rij 10 overlijdens per dag: trieste kaap van 10.000 doden overschreden

Al twee dagen op rij 10 overlijdens per dag: trieste kaap van 10.000 doden overschreden

Foto: BELGA

Het crisiscentrum geeft meer uitleg over de recente cijfers.

De afgelopen zeven dagen zijn er gemiddeld 1551 nieuwe besmettingen per dag vastgesteld in België. Het aantal besmettingen is daarmee een kleine 9 procent gestegen met afgelopen week. Hoewel de besmettingen niet verder te lijken stijgen, blijft het percentage van het aantal positieve testen hoog met 5,3 procent. ‘Dit bewijst dat het virus nog intens circuleert op ons grondgebied’, zegt viroloog Steven Van Gucht.

In het Brussels Hoofdstelijk Gewest ligt het aantal besmettingen nog altijd het hoogst. Een vijfde van alle nieuwe besmettingen in ons land komen uit Brussel. Na Brussel volgen de provincies Antwerpen en Luik.

10.000 overlijdens

‘Vandaag werd de kaap van 10.000 overlijdens in ons land overschreden. Elk van deze overlijdens betekent een verlies en diep verdriet dat niet in cijfers gevat kan worden’, zegt Van Gucht. Het aantal overlijdens in ons land steef met een gemiddelde van drie overlijdens per dag vorige week naar gemiddeld vier overlijdens per dag. ‘De toename van de besmettingen uit zich nu dus in het aantal overlijdens.’

CoronaAlert

Vanaf vandaag kan de corona-app CoronaAlert gedownload worden in de Playstore of de Appstore. De afgelopen weken werd de applicatie door 17.000 mensen getest. De gebruikers gaven de applicatie een score van vier op vijf en zou ook gebruiksvriendelijk zijn voor slechtzienden. ‘Maar de app zal enkel effect hebben als voldoende mensen het gebruiken. Daarom wil ik iedereen vandaag oproepen om de app te downloaden’, klinkt het.

De app houdt rekening met uw privacy en wisselt enkel willekeurige codes uit via bluetooth. Als een contactonderzoeker u contacteert, kunt u enkel namen doorgeven van mensen die u kent. De app daarentegen wisselt codes uit met mensen waarmee u bijvoorbeeld in de supermarkt nauw contact mee hebt gehad. Deze mensen krijgen een anonieme melding en weten dus niet wie u bent.

Nieuwe Video's