©  Photo News

Komt epidemiebarometer er alsnog? Overlegcomité zit dinsdagavond samen

Dinsdag om 17 uur zitten de verschillende regeringen samen om de epidemiebarometer te bespreken. Die moet per bestuursniveau aangeven hoe de epidemie evolueert, maar het is nog niet zeker dat de barometer er (nu) komt.

Bron: BELGA

Onder leiding van premier Sophie Wilmès komen de regeringen samen in het Overlegcomité. Met de epidemiebarometer staat een heikel punt op de agenda, want epidemiologen en andere wetenschappers hadden vorige week woensdag, na afloop van de Nationale Veiligheidsraad, kritiek op het feit dat de contactregels aangepast werden zonder dat daar de als noodzakelijk geachte barometer aan gekoppeld werd.

Corrigerende factoren

Federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) zei toen dat de experts van Celeval “nog een aantal dagen” nodig hadden om het instrument te verfijnen. Ze gaf aan dat er gewerkt zou worden met het aantal hospitalisaties en het aantal ingenomen bedden op intensieve zorgen. Daarbij zouden wel een aantal corrigerende factoren gelden. “Anders komt een grote stad met veel ziekenhuizen nooit uit de rode zone”, klonk het. De Block zei dat het instrument “zo fijn mogelijk” moet werken. Ook Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) gaf te kennen dat het barometersysteem binnen de twee weken operationeel kan zijn.

LEES OOK. Van provinciale bubbel tot besmet cijfer: deze adviezen van experts sloeg Veiligheidsraad in de wind

Meer over Coronavirus

Nieuwe Video's