©  BELGA

KBVB en Brussel wilden 11.000 fans ontvangen voor België - Ivoorkust, maar UEFA zegt neen

De oefeninterland van de Rode Duivels van komende week donderdag (8 oktober) in het Brusselse Koning Boudewijnstadion tegen Ivoorkust moet achter gesloten deuren gespeeld worden, zo maakte de Belgische Voetbalbond RBFA dinsdag bekend.

Maarten Delvaux

Nadien zullen ook de Nations League-duels op verplaatsing tegen Engeland (11 oktober in Londen) en IJsland (14 oktober in Reykjavik) zonder fans in de stadions afgewerkt worden, met een strikt COVID-19-protocol voor spelers en staff. Door die maatregelen moest Nieuw-Zeeland afzeggen voor de oefeninterland en werd het land in extremis nog vervangen door Ivoorkust, een veel meer te duchten tegenstander.

De Europese Voetbalconfederatie UEFA had gehoopt in het najaar met mondjesmaat terug toeschouwers toe te laten en gebruikte daarvoor ook de Europese Supercup in Boedapest als testcase, maar met de stijgende coronacijfers in vrijwel gans Europa en steden die donkerrood kleuren op de coronakaart, lijkt dat nog niet voor meteen te zijn.

“De KBVB en de Stad Brussel hebben samen gewerkt aan een terugkeer van supporters naar het stadion”, meldt de KBVB. “Ze hebben samen een strikt gezondheidsprotocol uitgewerkt om 11.000 supporters te kunnen ontvangen. Dit alles uiteraard mits naleving van de maatregelen op vlak van social distancing. De UEFA is helaas van mening dat de volgende wedstrijd van de Rode Duivels tegen Ivoorkust op 8 oktober nog te vroeg komt om dit protocol al toe te passen. Deze wedstrijd zal bijgevolg achter gesloten deuren plaatsvinden. Maar alle nodige voorbereidingen zijn intussen getroffen. Zodra we groen licht krijgen, zullen onze Duivels opnieuw met publiek kunnen spelen.”

De Belgische bond hoopt weliswaar op november, voor de laatste interlandperiode van het jaar. Dan zakken achtereenvolgens Zwitserland (11 november), Engeland (15 november) en Denemarken (18 november) naar België af. Tegen Zwitserland gaat het om een oefeninterland, met de thuiswedstrijden tegen Engeland en Denemarken wordt de groepsfase van de Nations League afgesloten.